Besøk fra Leningrad oblast

Guvernør Alexander Drozdenko på mærekanten sammen med blant annet fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) - Klikk for stort bildeGuvernør Alexander Drozdenko på mærekanten sammen med blant annet fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF) Trond-Erlend Willassen Lakseoppdrett, avfallshåndtering, sikkerhet/beredskap og utdanning er noen av temaene på agendaen for den russiske delegasjonen som nå besøker Nordland, anført av guvernør Alexander Drozdenko.

Nordland fylkeskommune og Leningrad Oblast etablerte en vennskapsforbindelse allerede i 1987. Det var første gang et sovjetisk fylke inngikk en samarbeidsavtale med en region i Vest-Europa. 30-årsfeiringen av samarbeidet ble avholdt i St.Petersburg i fjor, hvor flere representanter fra Nordland fylkeskommune deltok. Nå er det gjenvisitt fra russisk side.

Sjøveien

Tirsdag tok Drozdenko og deler av delegasjonen på tross av ruskevær sjøveien til Inndyr og Domus Pisces. På veien fikk de se både lakseslakteriet og oppdrettsanlegget ved Femris. På Domus Pisces var det orintering om utdannigen akvakultur og fiske og fangst som gies på Meløy videregående skole, avdeling Inndyr. Det ble også tid for omvisning i de andre delene av bygget, før dlegasjonen fikk en velfortjent lunsj på Heimsyen, bestaende av grilla tørrfisk.

- Det er både hyggelig og viktig å møte våre politiske kolleger og venner fra Leningrad Oblast. De er tydelig interessert i vår sterke fiskeri- og havbruksnæring, og ønsker å lære av oss. Blant annet ønsker de å sende elever fra deres fylke til oss, for å gå på videregående skole, f eks på Inndyr, sier fylkesråd for næring Ingelin Noresjø som var med på ferden.

- I vind og bølger langs kysten, fikk våre russiske venner en uforglemmelig tur, både opplevelsesmessig og faglig.

Krisehåndtering

En annen del av den russiske delegasjonen hadde beredskap og sikerhet på agendaen og besøkte blant annet SAMLOK på Albertmyra, krisehåndteringsverktøyet Nordlab på universitetet og Hovedredningssentralen. 

Avfall

Det var også lagt inn et besøk hos avfallsselskapet IRIS under besøket.

-  Avfallshåndtering var tydeligvis et meget aktuelt tema for delegasjonen. Så vidt jeg vet er avfallssituasjonen i Leningrad oblast utfordrende, så her kan vi i Nordland kanskje bidra til å løse et miljøproblem hos våre venner i øst, sier fylkesråd for miljø, Aase Refsnes (SV).

Miljø høyt på agendaen

Guvernør Drozdenko sier at miljøvern står høyt oppe på agendaen hos dem.

- Norge har jobbet godt og målrettet med dette, og vi har mye æ lære av dere på dette området. Miljøvern er også koblet til tema som sikkerhet og teknologi, sier han,

Tirsdag foregikk ellers det det offisielle møtet og middagen i forbindelse med besøket. Det ble lagt ned en krans på minnesmerket over falne russiske soldater i 2. verdenskrig på Bodin kirkegår, etterfulgt av taler og musikkinnslag i Bodin Kirke. Blant talerne var biskop Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, fylkesordfører Sonja Alice Steen og Alexander Drozdenko.

Den offisielle middagen ble arrangert på Nordland kultursenter.

- Fruktbart og spennende

- Hvordan ser så guvernøren på de neste 30 årene for samarbeidet mellom Nordland og Leningrad Oblast?

- Jeg tror det kommer til å bli spennende og fruktbart! Det viktigste er at vi ikke må være redd for å lære av hverandre og de kunnskapene og nowhov som vi har, sier Drozdenko.

Alexander Drozdenko og fylkesråd Ingelin Noresjø studerer med rognkjeks på Domus Pisces på Inndyr - Klikk for stort bildeAlexander Drozdenko og fylkesråd Ingelin Noresjø studerer med rognkjeks på Domus Pisces på Inndyr Trond-Erlend Willassen

Guvernør Drazdenko og videguvernør Oleg Malachenko på Newton-rommet ved Domus Pisces - Klikk for stort bildeGuvernør Drazdenko og videguvernør Oleg Malachenko på Newton-rommet ved Domus Pisces Trond_rlend Willassen

 


 

Fant du det du lette etter?