Bodø blir supersmart

Klikk for stort bildePartene i prosjektet møttes for å diskutere Smart transport Bodø. F.v .Rolf Kåre Jensen, rådmann Bodø kommune, Dag Falk-Pettersen, konsernsjef Avinor, Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og Tomas Norvoll, fylkesrådsleder Nordland. Thor-Wiggo Skille Bodø blir i årene fremover en nasjonal testlab for nye, miljøvennlige samferdselsløsninger. Telenor og Avinor er teknologi-tunge prosjektpartnere.

Samferdselsdepartementet lyste tidligere i år ut konkurransen «Smartere Transport i Norge». Nordland fylkeskommune, i samarbeid med Bodø kommune, Telenor og Avinor ble hovedvinner i konkurransen. Premien var 50 millioner kroner.

 

I forrige uke møttes toppsjefene i Telenor, Avinor, Bodø kommune og Nordland fylkeskommune i Bodø for å få info og oversikt over Smarter4e transport Bodø- prosjektet, samt andre IT-relaterte prosjekter i byen.

Møtet etterlot ingen tvil om at både Telenor og Avinor går inn med full styrke i prosjektet. For begge aktørene gir prosjektet mulighet for å teste nye teknologiske løsninger  i en mellomstor norsk by som Bodø -  løsninger som senere kan skaleres opp eller ned for å passe andre steder.

- Det er strålende at partnerne Telenor og Avinor går så helhjertet inn i dette spennende prosjektet, som for alvor starter opp mot slutten av august, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Han får følge av rådmann i Bodø Rolf Kåre Jensen, som mener prosjektet gir en unik mulighet for Bodø.


I søknaden er det fokus på nye løsninger i bykjernen i Bodø. Blant annet foreslås:

- Nye teknologiske løsninger for betaling og billett - gi en sømløs og effektiv reiseopplevelse

- Sammenkobling av mange ulike transportformer- bysykkel, delingsbiler og tradisjonell kollektivtilbud

- Automatisk bagasjehåndtering i sentrum for flypassasjerer

- Teste førerløse busser

- Tilby åpne datakilder som skal legge et grunnlag for lokal og regional innovasjon

- Individuelle miljøregnskap som skal stimulere til grønnere transport


Alle tjenester og løsninger skal bidra til å bygge både den nye flyplassen og den «nye» byen Bodø

For Bodø/ Nordland og samarbeidspartnere gir prosjektet mange nye muligheter til teknologisk utvikling som ellers ikke ville vært mulig å få gjennomført.

Det lyses i disse dager ut en prosjektstilling som skal jobbe videre med prosjektet.
 

Klikk for stort bildeRådgiver ved samferdselsavdelingen Rune Eiterjord orienterte og innledet debatten. Thor-Wiggo Skille

Fant du det du lette etter?