Frykter dyrere barneidrett vil ekskludere mange

I går rapporterte NRK at mange klubber tar penger fra barnefotballen til A-laget. Dette gjelder også i Klikk for stort bildeFylkesråd Aase Refsnes (SV) Susanne Forsland Nordland, hvor 15 % av idrettsklubbene sier at deler av treningsavgiften til de mellom 7-16 år går til klubbens seniorlag.

-Vi vet allerede at noen barneidretter er for dyre til at alle har råd til å delta. Og slik skal vi ikke ha det. At småbarnsfamilier og eneforsørgere som en del av treningsavgiften til barna sine skal støtte A-laget blir helt feil sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Aase Refsnes (SV).

Lagånd og holdningsarbeid

Barneidretten og bredden i norsk idrett har lenge vært grunnpilaren for norsk idrettsbevegelse.

-Barneidretten er viktig fordi det er en arena for å bidra til fysisk aktivitet for barn og ung. Gjennom idretten opplever de også personlig utvikling, samspillsmuligheter og sosialt fellesskap. Og så er det her grunnlaget for toppidrettsutøveren ligger, understreker Refsnes.   

Ønsker tydelighet

Nå ønsker fylkesråden seg sterkere fokus på å redusere kostnadene og tydelighet på hva foreldreinnbetalingen brukes til.

-Nå må klubbene, særforbundene og idrettskretsen øke fokuset på kostnadsnivået og være tydelig på hva pengene går til. Jeg frykter at dette ikke bare gjelder fotball.

Utfordringer

Idrettens utfordring er blant annet å øke medlemstallet og øke antall år med deltakelse i organisert idrett. I Nordland er 30 % av innbyggerne medlem av et idrettslag, mens landsgjennomsnittet er 42,5 %.

-For å sikre at vi øker andelen medlemmer i idrettslag, og at vi tar vare på de som allerede er aktive må det settes inn tiltak for å senke kostnader for deltakelse. Idrettsklubbene kan bidra gjennom å se på antall reiser og kostnader knyttet til disse for de yngste, og gjennom holdningsskapende arbeid for å senke utstyrspresset. Vi i fylkeskommunene skal på vår side jobbe iherdig med å nå målene i vår idrettsstrategi for 2018-2022. Hvor blant annet samarbeid med Nordland idrettskrets står sentralt sier Refsnes.

Fant du det du lette etter?