Hardt ut mot økt moms på reiseliv

Klikk for stort bilde

 

 

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll gikk hardt ut mot forslaget fra Finansdepartementet som foreslår å øke momsen på reiseliv fra 12 til 23 prosent. –Et gryende reiseliv på Helgeland risikerer å utraderes før det er i gang, argumenterer Norvoll.

Under Innovasjon Norges konferanse med temaet Kreative næringer som drivkraft for vekst, tok fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) for seg Finansdepartementets forslag om å øke momsen på reiseliv fra 12 til 23 prosent.

-Å legge en kraftig beskatning på reiselivsnæringen i Nordland, i en form som genererer penger til Oslo, gir ingen mening, fastslår Norvoll.

 

Vil heller vurdere turistskatt

Norvoll mener at man i stede kan vurdere en lokal turistskatt som kan brukes for tilrettelegging og forvaltning der skatten inndrives.

-I dag er det kanskje kun i Lofoten dette er et aktuelt virkemiddel. En lokal turistskatt kan brukes til å bygge opp infrastuktur og til besøksforvaltning. En økt moms på sin side, vil  utelukkende bare slår beina under små- og mellomstore reiselivsaktører i turistfylket Nordland, sier Norvoll.

 

Disktriktsfiendtlig

Norvoll påpeker at forslaget om økt moms på reiselivet er både distriktsfiendtlig og næringsfiendtlig på en gang.

-Det vi altså si at Myken Bed & Breakfast, Mosjøen Camping og Fjellfolkets hus i Hattfjelldal skal betale en årlig avgift til Finansdepartementet i Oslo – en ikke ubetydlig sum heller, underbygger Norvoll og fortsetter;

-Om denne næringen skal skattes ytterligere, så må det jo gi effekt regionalt, sånn at kommunene på Helgeland kan regulere besøkende og reiselivet gjennom besøksforvaltning når det er nødvendig. På den måten kan de videreutvikling museeene, reiselivet og de kreative næringene. Regjeringen må lytte til NHO reiseliv og Virke, der administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen har omtalt momsforslaget som galskap.