Knallsuksess for sommerbåtene

Klikk for stort bildeTomas Norvoll Thor-Wiggo Skille  - De nye sommerrutene i Nordland har hatt 15 000 reisende og bidratt til økt aktivitet og styrking av reiselivsbedriftene på Nordlandskysten, sier en begeistret fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

- De nye tilbudene styrker også Bodøs posisjon som reiselivsby, og øker mulighetene for øyhopping og spennende aktiviteter med utgangspunkt i fylkeshovedstaden. Suksessen med sommerrutene blir garantert gjentatt neste år, sier fylkesrådslederen som er svært glad for de positive ringvirkningene rutene har hatt.

Tre sommerruter

Tre nye sommerruter ble i år startet i tillegg til den daglige helårsruta i Nordlandsekspressen:

  • Sandnessjøen – Myken 
  • Myken  - Bodø
  • Bodø – Skutvik

Rutene korresponderer for gjennomgående reiser. Det nye tilbudet ble utviklet og markedsført sammen med reiselivsnæringen.

Sandnessjøen – Myken har hatt ca. 5000 passasjerer, Myken  - Bodø omlag 4000 passasjerer og Bodø – Skutvik omlag 6000 passasjerer.

Samtidig har det også vært mye folk på de ordinære helårsavgangene i Nordlandsekspressen.

Hjelper reiselivet

Foreløpige tall fra noen av reiselivsbedriftene langs leia viser økt aktivitet og innehaverne ser en klar sammenheng med de nye hurtigbåttilbudene.

- Sommerruta er et flott eksempel på at fylkeskommunen kan skape gode forutsetninger for reiselivsnæringen, samtidig som det kommer lokalbefolkningen til gode, sier Sivert Olaisen ved Lovund Hotell. Lovund Hotell har en økning på 17,5% i antall overnattingsdøgn i sommer.

Viktig bidrag

Støtt Brygge har økt sin omsetning med hele 50% siden i fjor, og innehaver Eva Ann Andersen er ikke i tvil om at sommerruta har vært et viktig bidrag til veksten. Blant annet har mange dagsturister og grupper kommet til Støtt Brygge med den nye ruta.

Liv og røre!

Støtt Brygge økte også sin overnattingskapasitet før årets sesong. På Myken har sommerbåten vært dagens «happening» med båtankomst samtidig både fra Bodø og Sandnessjøen og mydring på kaia. Bruket Bord og Bar på Myken har hatt 50% økning i antall middagsgjester i år. Overnattingskapasiteten på Myken ble bygget ut kraftig inn mot årets sesong på grunn av det nye sommerbåttilbudet. Med mange kulturelle aktiviteter, økt tilgjengelighet og økt kapasitet har reiselivsnæringen på Myken hatt en god sesong.

Dagstur til Steigen

Også reiselivsbedriftene på Nordskot og Helnessund har positive erfaringer med den nye tilbudet, som har gitt mulighet til å reise til og fra Steigen midt på dagen alle hverdager i sommer. De fire overnattingstilbudene på Nordskot hadde god kapasitetsutnyttelse også i 2018. Villa Haugen melder om en økning i antall overnattinger og Manshausen har hatt vesentlig flere lunsjgjester. I likhet med de andre reiselivsbedriftene langs sommerbåtens rute har også bedriftene i Steigen markedsført den nye reisemåten og opplevelsesmulighetene i Steigen aktivt.

Øyhopping og ungdomsvert

Bolga Brygge har gjort mye for å tilrettelegge for flere «øyhoppere». Daglig leder ved Bolga Brygge Helén Lindquist er godt fornøyd med sesongen og har mange planer for neste år. 

- På Bolga og Bolga Brygge har vi hatt betydelig flere dagsbesøkende i sommer, blant annet som følge av sommerhurtigbåten. For å ta imot disse på beste måte, har Bolga Brygge ansatt en ungdomsvert som har møtt gjestene på kaia og informert dem om Bolga og hva en kan gjøre på øya. Vi har satt sammen aktiviteter som kan gjennomføres i de 3 timene gjestena hadde på Bolga. Neste år blir det enda mer, sier Lidquist.

Klikk for stort bildeFantastisk natur på Bolga. Lars Vestvig