Linda fra Værøy fikk næringsprisen

Klikk for stort bilde

Linda Melby med bedriften «Lindas Dekor og Design AS» fikk årets næringspris for kvinner.

- Det var fantastisk å få denne prisen, og svært uventa.

Det sa en veldig glad Linda Melbye da hun fikk utdelt prisen under fylkestingets samling i Narvik i dag.

Fylkesråd for økonomi Knut Petter Torgersen og fylkesordfører Sonja Alice Steen holdt tale og presenterte juryens begrunnelse:

«Årets næringsprisvinner kommer opprinnelig fra Verdal i Nord-Trøndelag, men flyttet til Værøy i 2008 etter å ha truffet mannen i sitt liv i 2007.

Å flytte til en øy langt ute i havet ble en stor omstilling. I 2010 startet årets vinner et enkeltmannsforetak. Hun leide et lokale i Vågen og tok inn litt sminke og klær. Dette ble ingen suksess, så for å få det til å gå rundt, måtte det gjøres noe mer. Prisvinneren begynte å undersøke hva som var populært på internett, og fant ut at wallstickers (skrift på veggen) var en voksende trend. Hun saumfarte kinesiske leverandører og fant til slutt en partner.

I begynnelsen gikk salget via Facebook. I 2013 begynte pågangen å bli såpass stor, at å ta imot bestillinger via Facebook ble en enorm jobb. Nettbutikken ble dermed lansert. Etterhvert ble wallstickers så populært at det tok for lang tid å få disse fra Kina. Da gikk prisvinneren til innkjøp av egen maskin, men importerte fortsatt selve materialet fra Kina.

Første halvår 2013 solgte hun varer for ca kr 300 000,-. Strålende fornøyd fortsatte hun å selge wallstickers og litt andre småting. I 2015 begynte hun også å selge kontaktplast. Dette viste seg å bli veldig populært, og hun endte opp med omsetning på 1,4 millioner kr i 2015.

I 2016 ble Værøy gamle sykehjem kjøpt, og etter hvert restaurert til forretningsvirksomhet. I november 2015 fikk prisvinneren kontakt med et tysk firma som hadde oppdaget Facebook-siden hennes. Første leveranse fra Tyskland kom i januar 2016. I 2016 hadde bedriften Norges største utvalg av kontaktplast, med en omsetning på nesten 10 millioner kr.

Per i dag er det 7 personer på lønningslisten til bedriften, som i 2017 hadde en omsetning på nærmere 17 millioner kr. Bedriften er totalt avhengig av nettbutikk og raskt internett. Når man først har nettbutikk kan man jobbe fra hvilket sted som helst. Bedriften har derfor ansatte både på Værøy og i Oslo.

Høsten 2017 hadde bedriften ikke lenger kapasitet til å pakke alle varene fra Værøy. Det ble dermed bestemt at lageret skulle settes bort til et firma i Froland utenfor Arendal. Wallstickers produseres imidlertid fortsatt på Værøy samt at alle vareprøvene sendes herfra.

Årets vinner har i løpet av relativt kort tid og ved hjelp av egen kompetanse og innsatsvilje gjennomført en bedriftsetablering, som utmerker seg som nyskapende og utradisjonell for øysamfunnet Værøy. Prisvinneren har bevist at man kan drive en bedrift som er avhengig av varer og logistikk på ei øy langt ut i havet. Hun har utvist en kreativitet og et pågangsmot som har resultert i at det er skapt alternative arbeidsplasser ut over hva fiskeri og offentlige service kan tilby. Dette trenges på slike små steder med relativt ensidig næringsvirksomhet.»

Dette er det 14. året næringsprisen for kvinner i Nordland deles ut. De tidligere vinnerne viser hvilken spennvidde og hvilket mangfold som finnes blant kvinnelige etablerere i Nordland.

Gjennom næringsprisen for kvinner vil Nordland fylkeskommune framheve kvinnelige etablerere og oppmuntre til entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner etablerer bedrifter og skaper arbeidsplasser i Nordland. Gjennom utmerkelsen vil Nordland fylkeskommune sette fokus på dyktige kvinner som realiserer drømmer, inspirerer og motiverer andre.

 Næringsprisen skal gå til kvinner som gjennom sin bedriftsetablering har utmerket seg som nyskapende, utradisjonelle og spenstige. Bedriften skal være økonomisk solid, bærekraftig og ha hatt positive effekter på samfunnet lokalt eller regionalt.

Prisen består av et kunstverk laget av regionale kunstnere og kr 30 000,- i prispenger. Årets kunstverk er et foto av Anne Gundersen fra Utskarpen.