Med fokus på psykisk helse og stedsutvikling

I overkant av 60 folkehelsearbeidere er i fylkeshovedstaden for å delta på den årlige folkehelsesamlingen mellom kommunene og Nordland fylkeskommune.

Klikk for stort bildeFylkesråd Aase Refsnes (SV) under folkehelsekoordinatorsamlingen Susanne Forsland

Tema for årets samling er psykisk helse og helsefremmende bo- og nærmiljø.

- Temaene henger sammen og er svært viktige i folkehelsearbeidet. Helsefremmende Klikk for stort bildeSatssekretær Anne Bramo Susanne Forsland bo- og nærmiljø gir muligheter for aktive og gode liv, for deltakelse, inkludering og tilhørighet. Noe som er viktig både for psykisk og fysiske helse. I tillegg er helsefremmende bo- og nærmiljøer viktige i utfordringene knyttet til en aldrende befolkning, sier statssekretær for eldre- og folkehelseministeren, Anne Bramo som åpnet samlingen.

Viktig samarbeid

I dag har fylkeskommunen signert samarbeidskontrakter om folkehelsearbeid med 37 av våre kommuner. Kontraktene inneholder forventninger og krav til begge parter.

-Samarbeid er nøkkelen til suksess i arbeidet for god folkehelse i Nordland. Samarbeidskontraktene bidrar til å sikre et godt, systematisk og langsiktig arbeid for friske og glade nordlendinger. Vi forventer å ha signert samarbeidskontrakter med samtlige kommuner i løpet av 2019. Dette er en politisk prioritering og vi har stor fokus på at det er i nærmiljøene at god folkehelse skapes, sier fylkesråd Aase Refsnes (SV).

Hun benyttet anledningen til å minne deltakerne om de sosiale ulikhetene vi finner på helse i fylket i dag og oppfordret dem til å jobbe kontinuerlig og målrettet for å redusere ulikhetene.

Med fokus på barn og unge

En del av samarbeidsavtalen handler om arbeidet med helsefremmende barnehager- og Klikk for stort bildeProfessor emeritus Arne Holte Bjørn-Are Melvik skoler.

- I dag er det 132 barnehager og 57 grunnskoler som er kommet i mål og fått   utmerkelsen helsefremmende. Dette er takket være det gode og systematiske arbeidet som er gjort av kommunene og ikke minst folkehelsekoordinatorene rundt om i fylket sier Refsnes.

Årets hovedtaler er professor emeritus Arne Holte med foredraget «Slik fremmer vi psykisk helse, forebygger psykiske lidelser og får en mer fornuftig samfunnsøkonomi.

Fant du det du lette etter?