Midler til grafitt-leting i Lofoten og Vesterålen

Klikk for stort bildeMineralleting Ola Thorstensen   Norges geologiske undersøkelse får et tilskudd på 500 000 kroner fra fylkesrådet til geologiske og geofysiske undersøkelser av kjente og ukjente forekomster av grafitt.

- Grafitt er svært viktig i det grønne skiftet. Mineralet brukes i blant annet til produksjon av litium-ion-batterier, som inngår i bærbar elektronikk, batterier i elbiler og andre høyteknologiske produkter. I framtiden kan kjempetynne lag av grafitt, kalt grafen, danne grunnlag for en teknologisk revolusjon innen en rekke områder. Grafitt er uten tvil et verdifullt materiale, og her kan Nordland komme med et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier fylkesråd næring Ingelin Noresjø (KrF).

Hun er glad for at fylkesrådet kan bidra til at disse ressursene kan bli bedre kartlagt. Foreløpige  undersøkelser tyder på disse har meget god kvalitet, mens det ennå er for tidlig å si noe om størrelse på ressursene.

- NGU har som kjent fått dramatiske kutt i sine bevilgninger til mineralundersøkelser både i Nord- og Sør-Norge. For å komme videre med dette viktige kartleggingsarbeidet i Nordland, må NGU søke andre kilder for medfinansiering og her kommer vi inn, sier Noresjø.

Fant du det du lette etter?