Cookie Consent by TermsFeed Pressemelding - Nordland fylkeskommune rydder etter datainnbrudd (sendt 27.12.2021)  - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Pressemelding - Nordland fylkeskommune rydder etter datainnbrudd (sendt 27.12.2021) 

Nordland fylkeskommune rydder etter datainnbrudd 

Nordland fylkeskommunes datasystemer er fortsatt nede etter datainnbruddet som ble oppdaget 23. desember. – Nasjonale sikkerhetsmyndigheter er koplet på, forteller sikkerhets- og beredskapssjef Jostein Eliassen. 

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan innehold utdatert informasjon

Fortsatt er de fleste av datasystemene ute av drift etter datainnbruddet hos Nordland fylkeskommune 23. desember. 

– Vi har måttet stenge ned mange av systemene, mens vi analyserer og tetter sikkerhetshullene. Dessverre vet vi ikke hvor lang tid dette tar, sier IKT-sjef i Nordland fylkeskommune, Knut Allstrin. 

Feil på kontaktflater 

Nettsidene nfk.no er tatt ned, og mange av fagsystemene er også koplet fra internett mens analysene og sikkerhetsarbeidet pågår. Det er imidlertid ikke så mange av disse systemene som berører publikumskontakten. 

– Denne situasjonen påvirker først og fremst arbeidet som gjøres av våre ansatte. Ruteinformasjonen som du finner på reisnordland.no og betalingsappen for kollektivtransport fungerer som normalt. Våre kunder som får tannbehandling får imidlertid med seg en faktura, fordi betalingssystemene på klinikkene er tatt ned. I tillegg fungerer sentralbordene ved de fylkeskommunale institusjoner bare delvis. Men innbyggerne når oss fortsatt på epostadressen post@nfk.no. Mens nettsidene er nede, vil nok skolenes facebooksider til en viss grad bli brukt for å legge ut relevant informasjon til elever og foreldre, sier sikkerhets- og beredskapssjef i Nordland fylkeskommune, Jostein Eliassen. 

Hell i uhell 

At datainnbruddet skjedde i juletiden gir mer tid til å få systemene opp å gå igjen. Sikkerhets- og beredskapssjef Jostein Eliassen påpeker at digitale angrep jevnlig rammer private virksomheter og offentlige institusjoner. 

– Det er jo beklagelig at mange av våre dyktige IT-folk har måttet jobbe ekstra i julehelgen for å rydde etter dette innbruddet, men da har nå dette innbruddet i det minste gitt færre konsekvenser og berørt få av våre ansatte. Nå har vi i tillegg koplet på et større norsk selskap som er eksperter på denne typen datakriminalitet, forklarer Eliassen. 

Uavklart tidshorisont 

IKT-sjef Knut Allstrin sier han ikke kan fastslå når fylkeskommunens datasystemer vil være i normal drift igjen. Men sier det er satt inn store ressurser på for å løse flokene. 

– Vi må få analysert ferdig hvilke sikkerhetshull som har vært for svake, slik at vi hindrer at det samme kan skje igjen, avslutter Allstrin.