Prisbelønnet jubilant

Klikk for stort bilde

Figurteateret i Nordland fyller 25 år.

Stor utvikling

Figurteatret i Nordland (FiN) ble offisielt åpnet den 25. august i 1991, og har i løpet av sine 25 år utviklet seg fra et lite dukketeaterverksted med 2 ansatte, til å bli et 

Klikk for stort bildeinternasjonalt anerkjent produksjonssted for figurteater, med 5 faste ansatte og årlig rundt 100 gjestende teaterarbeidere. 
 

Figurteatrets oppdrag er å bidra til å utvikle figurteater som kunstnerisk sjanger i Norge. Med driftstilskudd fra Kulturdepartementet, Vestvågøy kommune og Nordland fylkeskommune (eier), har Figurteatret i et kvart århundre bidratt til den kunstneriske og faglige utvikling av figurteaterkunstnere verden over. Tidligere kulturminister Thorhild Widvey trakk fram Figurteatret da hun presenterte departementets forslag til statsbudsjett for 2016, som et godt eksempel på et produksjonssenter som er «en suksess lokalt og en eksportvare internasjonalt.».   

 

Flere kontinenter

- Scenekunstnere fra flere kontinent oppsøker i dag teatret i det lille fiskeværet Stamsund i Lofoten, for å skape teaterforestillinger i samarbeid med Figurteatret, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Ingelin Noresjø.
 

Disse forestillingene vises senere for barn, unge og voksne i Nordland og verden for øvrig.  Figurteatrets co-produksjoner vises i stadig flere land verden over. I jubileumsåret 2016 i hele 25 land og på 5 kontinent, noe som er rekord.
 

Store og små

Siden oppstarten har Figurteatret co-produsert rundt regnet 125 ulike forestillinger, hvor av 90 har vært forestillinger rettet mot barn og unge. I de siste årene har Figurteatret økt tilbudet til voksenpublikummet, for å gjøre figurteater mer kjent og akseptert som en kunstform.


Forestillingene har opp igjennom årene blitt hedret med en rekke prestisjetunge priser, som for eksempel den norske Heddaprisen, den serbiske BITEF og de amerikanske Broadway-prisene Obie og Drama Desk. I 2015 ble Figurteatret også tildelt Tyrihansprisen av bransjeorganisasjonen Unima Norge, for sin innsats for norsk og internasjonalt figurteater. Hederen har fått Aftenpostens teateranmelder Mona Levin til utrope FiN som «en spydspiss i moderne norsk figurteater».

 

Figurteatret er idag endel av Scene 8, og seiler i medvind når teatret nå går løs på de neste 25 årene, konstaterer Ingelin Noresjø.


- For å kunne unytte sitt fulle potensiale, ser vi at teatret nå har behov for mer hensiktsmessig produksjonslokaler i Stamsund sier Noresjø.

 

Nye lokaler vil gjøre produksjonen mer effektiv og bidra til å gjøre FiN mer konkurransedyktig overfor øvrige produksjons

Klikk for stort bildesentre. Arbeidet med å utforme et forprosjekt er godt i gang.

FiN vil markere 25 årsjubileet på ulike måter, flere steder i løpet av høsten - blant annet i Stamsund, med premiere 2. september på produksjonen


Ukjent Land av den nederlandske musikkteatergruppen Het Houten Huis.