Samarbeidsavtale om smartere transport

Klikk for stort bildeUndertegnet avtale. Fra venstre Brede Nielsen, IT-direktør i Avinor, ordfører Ida Pinnerød, fylkesrådsleder Tomas Norvoll og Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon. Trond-Erlend Willassen - Nå setter vi spaden i jorden for neste generasjons kollektivtilbud, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

I dag signerte Nordland fylkeskommune samarbeidsavtale med Telenor, Avinor og Bodø kommune om Smartere Transport. Dette innebærer blant annet at aktørene skal samarbeide i en konkurranse som samferdselsdepartementet har lyst ut om smartere transport.

Konkurranse om smartere transport

Samferdselsdepartementet ønsker kreative og konkrete forslag til grønne mobilitetstjenester bygget på ny og smart teknologi.

- Prosjektet det søkes om skal klargjøre Bodø for den nye bydelen som skal vokse frem. Vi har en ambisjon om å øke andelen som tar buss, og å minske andelen som bruker privatbil, sier fylkesrådsleder Norvoll.

- Dette er viktig for Bodø, sier en forventningsfull ordfører i Bodø Ida Pinnerød.

Nye løsninger i bykjernen

Nordland fylkeskommune skal søke sammen med Avinor, Telenor og Bodø kommune. I søknaden er det fokus på nye løsninger i bykjernen i Bodø. Blant annet foreslås:

* Nye teknologiske løsninger for betaling og billett
* Sammenkobling av mange ulike transportformer- bysykkel, delingsbiler og tradisjonell kollektivtilbud
* Automatisk bagasjehåndtering i sentrum for flypassasjerer
* Individuelle miljøregnskap som skal stimulere til grønnere transport.

- Bodø har vist at de er fremoverlente når det gjelder å ta i bruk ny teknologi, og vi gleder oss til å bidra med gode digitale løsningsforslag inn i prosjektet, sier Ove Fredheim, leder for Telenors bedriftsdivisjon.

Miljøvennlig transport

Avinor har ambisjoner om at flest mulig skal reise miljøvennlig til og fra lufthavnene.
- Nå som vi planlegger for en tidsriktig ny lufthavn i Bodø er vi glad for å involveres i arbeidet med å finne smarte og miljøvennlige transportalternativer der. I tillegg er vi opptatt av gode passasjeropplevelser for hele reisen, så høy grad av automatikk og smarte løsninger er også noe vi ønsker å bidra til å utvikle i en helhet. Vi tror at den innovasjonen vi kan vise til i Bodø på sikt, med de øvrige samarbeidspartnere, vil være modell for mange andre byer i fremtiden, sier Brede Nielsen, IT-direktør i Avinor.

Folk flest bor i mellomstore byer

Løsningene i prosjektet skal være konkrete og lett overførbar for andre kommuner i Nordland, Norge og verden.

- Vi ønsker å sette fokus på mellomstore byer – i et globalt perspektiv, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

 -«Folk flest» i Norge bor ikke i en storby, og det er derfor behov for å finne løsninger som ikke er avhengig 100 000 innbyggere, mener han.

- Nå ligger ballen hos Samferdselsdepartementet.

Avgjøres før sommeren

Konkurransen avgjøres av en jury, og vinneren offentliggjøres før sommeren. Søknadsfristen er 9. april. Målet med konkurransen er enklere reisehverdager og effektive transportløsninger. Det er bare fylkeskommunene som kan søke. I premiepotten ligger 100 millioner, som kan fordeles mellom 1-3 vinnere.

Les utlysninger her:

https://www.regjeringen.no/contentassets/6f5fecaec8214ff78deaa9747f0ef205/smartere-transport-i-norge---konkurransegrunnlag1496747.pdf

Fant du det du lette etter?