- Se til Bodø

Klikk for stort bildeElevrådsleder Tobias Smith viser kunnskapsminister Jan Tore Sanner hvordan mobbeknappen virker Trond-Erlend Willassen - Mobbeknappen gjør det enkelt å si fra. Nå håper jeg skoler og  elever i andre deler av landet ser til Bodø, og får øynene opp for mobbeknappen og at den kan være et viktig verktøy mot mobbing i skolemiljøet.

Det sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner da han besøkte Bodø videregående skole i forrige uke. Før sommeren inviterte mobbeombudet i Nordland Sanner til å komme til Nordland for å lære mer om mobbeknappen som varslingstiltak i videregående opplæring.

Et viktig poeng var å få høre fra elevene selv hvorfor mobbeknappen er et veldig bra varslingstiltak også i videregående opplæring. 

Ved siden av elever og rektorer  på de to videregående skolene i Bodø og mobbeombud Lasse Knutsen, var også fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen (Ap) til stede på møtet, som var organisert som en «sitdown» rundt et bord.

Ide fra elevene

Eleverådsstyret ved Bodø videregående skole inviterte mobbeombud Lasse Knutsen i januar 2018 for å fortelle om ideen med en mobbeknapp i videregående opplæring. Knutsen tok dette med seg videre og i rekordfart ble mobbeknappen lansert 15 mars med støtte fra Elevorganisasjonen i Nordland, Ungdomens fylkesråd og fylkesråd for utdanning Hild-Marit Olsen.

Brukt 24 ganger

Siden lanseringsdato 15. mars har mobbeknappen blitt brukt 24 ganger. Av disse 24 har rektorer i videregående skoler i Nordland kategorisert 16 av disse som reelle mobbesaker. -dette viser at mobbeknappen fungerer som et enkelt og godt varslingstiltak sier mobbeombud Knutsen.

Veien videre

-       Vi har fått på plass mobbeknappen som er et ønsket tiltak fra elevene i videregående opplæring i Nordland. Det var viktig å fortelle kunnskaps- og integreringsministeren om de gode tiltakene som vi gjør i Nordland og gi litt velfortjent ros til elevene som pådriver for dette tiltaket. Nå gjelder det å se på mulighetene til å få dette som en ordning også i grunnskolene i Nordland, sier mobbeombud Lasse Knutsen.

 

Fakta om mobbeknappen:

Mobbeknapp er en elektronisk varslingskanal for elever, foreldre og foresatte. Mobbeknappen ligger som regel på forsiden av hjemmesiden på hver enkelt skole. Trykker man på knappen kommer man til elektronisk skjema for å varsle om mobbing mellom elever, mobbing fra lærer eller gi bekymringsmelding om læringsmiljøet i klassen. Varselet sendes rektor ved den aktuelle skolen. Skolen skal undersøke varselet og dette skal ende i et skriftlig vedtak, som enten sier noe om hva som skal gjøres for å rette opp i forholdet eller det skal si at det ikke har skjedd mobbing eller krenkelse.

Fant du det du lette etter?