Setter fisk på land

Litt skummel steinbit i kar - Klikk for stort bildeFisk i karene kommer elevene til gode. Her under åpningen av Domus Pisces med fiskeriminister Aspaker som gjest. Trond-Erlend Willassen Gifas tilbyr Nordland fylkeskommune å flytte noe lakseproduksjon inn til landbaserte undervisning. Nå blir det fisk i karene på Domus Pisces. 

Etter at Fiskeridirektoratet avslo å utvide undervisningskonsesjonen til den landbaserte undervisningen, har fylkesråd Oddleif Olavsen (H) gjennom samtaler med Kjell Lortentsen i Gifas funnet en god løsning.

- Vi flytter syv tonn av undervisningskonsesjonen på 780 tonn inn i karene på Klikk for stort bildeFylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsenland. På denne måten får elevene undervisning der de kan følge prosessen fra den minste yngelen og ut i merdene i fjordene. I tillegg får de gjennom landanlegget forske, øve og følge laksens utvikling i nærkontakt, og med nok fisk i karene, forteller en fornøyd Olavsen.

Lakse-vinn-vinn

Det er Gifas som leier og drifter undervisningskonsesjonen som Nordland fylkeskommune har til sine elever på Meløy videregående skoles akvakultur-linje på Inndyr. Dette gir elevene god læring – i samarbeid med en erfaren næringsaktør innen oppdrett. Styreleder i Gifas, Kjell Lorentsen, påpeker at å flytte noe av produksjonen inn i karene i det nye bygget Domus Pisces på Inndyr, var en god løsning for begge parter.

- Syv tonn utgjør mindre enn en prosent av produksjonen, det kan vi godt gi avkall på. Disse elevene skal jo etter endt utdanning inn i næringen – også til oss. Da er det viktig at de har et best mulig faglig grunnlag – også på landbasert produksjon, utdyper Kjell Lortentsen.

Lander fisk snarest

Elevene på naturbruk i Gildeskål har påpekt at det er lite fisk i karene – og at de frykter for lite opplæring. Det mener Olavsen de ikke trenger å være redde for.

- Ved at Gifas har vært så imøtekommende og kaster seg rundt raskt, skal vi gjøre alt vi kan for å få flyttet nødvendig mengde fisk på land så snart det lar seg gjøre, avslutter fylkesråd for utdanning, Oddleif Olavsen.