Cookie Consent by TermsFeed Søkertall vgs 2021 - Nordland fylkeskommune

OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Tre prosent nedgang i søkertall til videregående skole – flere velger yrkesfag

Saltdal videregående skole kan vise til en solid vekst i søkertallet på 34 elever. Søknadsfristen til videregående opplæring gikk ut 1. mars. Lave fødselstall og lav innvandring til Nordland medfører som ventet nedgang i søkertall til videregående skole i Nordland.

Antall søkere med ungdomsrett i år er 7733, mens det tilsvarende tallet i fjor var på 7981. Dette utgjør en nedgang i ungdomsrettsgruppen på 248 personer, det vil si ca. tre prosent.

Fylkesdirektør for kompetanse og utdanning Nina Ellingsen Høiskar. Mats Jensaas   - Nedgangen er størst på Helgeland og i nordfylket, mens Salten i år kan vise til en beskjeden økning i søkertallene, sier fylkesdirektør for utdanning og kompetanse Nina Ellingsen Høiskar.

Den store vinneren i år er Saltdal videregående skole som kan vise til en solid vekst i søkertallet på 34 elever. Også Hadsel vgs. utmerker seg med en vekst på 23 søkere i år, og Knut Hamsun øker med 14 søkere.

- Vi ser at andelen som velger yrkesfag er på hele 60 % blant Vg1-elevene. Dette er en økning på 1,5 prosentpoeng fra i fjor, hvor vi allerede hadde landets høyeste yrkesfagsandel. Utfordringen er imidlertid at vi har altfor liten andel som fullfører med fag eller svennebrev, og dermed ikke oppnår yrkeskompetanse, sier Høiskar

- Hvis vi ser litt på søkermønsteret og hva som er trendene blant førsteårssøkerne, så er det i år informasjonsteknologi som har en fin økning på 23 søkere i forhold til 2020. Det er også en liten økning på studiespesialisering (17 flere) og elektrofag (17 flere).

De utdanningsprogrammene med størst nedgang i år blant førsteårssøkerne er idrettsfag (-67 søkere), byggfag (-26) helse og oppvekst (-17) og salg og reiseliv (-16 søkere), sier fylkesdirektøren. Men når det gjelder idrettsfag har søkertallene svinget ganske mye de siste årene, og vi har hatt oversøkning på flere skoler. For noen av de nye tilbudene på yrkesfag er det ikke så gode søkertall. Blant annet har Vg2 betong og mur kun 3 søkere. Vg2 tømrer og Vg2 rørlegger har også svake søkertall. Vg2 baker og konditor har bare syv søkere.

Selv om søknadsfristen nå er gått ut, kan søkere med ungdomsrett gjøre endringer i sine søknader fram til 1. april, hvis de skulle ombestemme seg. Dermed kan det skje mange endringer i søkertallene til de enkelte tilbudene framover.  

- De endelige søkertallene vil være utgangspunktet for vurderingene av hvilke tilbud som kan starte opp til høsten, og hvor mange paralleller som settes i gang på ulike program og trinn. Fylkesdirektøren fatter beslutning om endelig kapasitetstilpassing i løpet av mai.

Se ellers: Søkertall - skoler og utdanningsprogram (PDF, 163 kB)

Figuren viser fordeling av vg1-søkere i Nordland på ykesfag (60 prosent) og studieforberedende (40 prosent) - Klikk for stort bildeFigur søkertall Vg1 fordeling y-fag og studieforberedende.  
Tabellen viser elever fordelt på utdanningsprogram på vg1 i Nordland ved hovedopptaket 1 mars 2021 - Klikk for stort bildeElever fordelt på utdanningsprogram på vg1.