Viktig senter for samisk språk og kultur

I dag åpnet Stormen samiske senter/ Stormen sáme guovdásj i Bodø.

Klikk for stort bildeFylkesråd Aase Refsnes, sametingspresident Aili Keskitalo, ordfører Ida Pinnerød og fylkesmann Hild Marta Solberg Thor-Wiggo Skille

-Jeg er veldig glad for at Bodø og Stormen tørr å tenke stort. Ikke bare har vi nå fått et samisk språksenter, men vi har fått et senter som vil satse på ulike aktiviteter som bygger opp om samisk kultur og identitet. Noe vi trenger mer av! Senteret vil bidra til å synliggjøre Bodø og Nordland som samisk sier fylkesråd Aase Refsnes (SV).

Inngått avtale

Hun forteller at fylkeskommunen har inngått en treårig samarbeidsavtale med senteret om faglig innhold for å styrke og utvikle de samiske språkene i Nordland. En avtale fylkeskommunen vil inngå med samtlige samiske språksenter i fylket.

- Vi i Nordland er så heldige at vi tradisjonelt har intet mindre enn fem samiske språk innenfor fylkets forvaltningsgrenser; nord-, lule-, pite-, ume- og sørsamisk. Det gir oss et spesielt ansvar når det gjelder å bevare og utvikle de samiske språkene.

En viktig del av vår kultur

Bodø kommune søker i disse dager om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

-Det er viktig at den samiske kulturen er med og får den plassen den fortjener når vi søker om å bli europeisk kulturhovedstad. Her vil Stormen samiske senter få en sentral og viktig rolle sier Refsnes.

Om senteret

Hovedpilaren i Stormen samiske senter er det samiske språksenteret. Dette skal bygges opp etter føringer fra sametinget og etter innvilget aktivitetssøknad. Språksenteret skal ha et eget faglig råd, og er etablert i nært samarbeid med Nord universitet. Målet er at samisk språksenter skal følge utviklingen skissert av sametinget, og ende opp som permanent samisk språksenter.

Språksenteret skal ha hovedvekt på Lulesamisk språk, men vil også inkludere nord- og sørsamisk, samt bistå i arbeidet med pitesamisk språk.

I Stormen bibliotek er det behov for ulike aktiviteter som ikke er direkte språkrettet, men som bygger opp om samisk identitet og bistår i å synliggjøre Bodø som en samisk by. Senteret ønsker å skape en rekke ulike samiske aktiviteter i biblioteket, samt andre steder i Bodø ved behov.

Fant du det du lette etter?