Du er her:

Festivalbibliotek Márkomeannu

Klikk for stort bildeNoe for alle i festivalbiblioteket 26.-28. juli 2018: Gállogieddi samisk friluftsmuseum, Evenes

Også i år står Nordland fylkesbibliotek for festivalbiblioteket på Márkomeannu. Festivalen har en klar samisk profil, og presenterer samiske artister, kunstnere og kulturutøvere fra hele Sápmi.

I festivalbiblioteket kan publikum lese aviser, tegneserier og bøker, lytte til samiske plateutgivelser, sjekke internett, lade mobilen, tegne eller bare ta en pause.

Det er også arrangementer i festivalbiblioteket, sjekk programmet under!

Åpningstider festivalbiblioteket

Torsdag: 18.30-20.00
Fredag: 11.00-18.00
Lørdag: 11.00-18.00

 

 

 

 

 

 

Program fredag 27. juli

Kl. 13.00-14.00: Skrivekurs - nordsamisk Wikipedia.  Arr: Wikimedia Norge


Alle kan bidra på Wikipedia og alt innholdet der er delt under en fri lisens, som betyr at det fritt kan gjenbrukes, og på dette skrivekurset kurset vil du lære hvordan du kan bidra til kunnskapsdugnaden. 

Det er 15 plasser tilgjengelig på kurset. Ingen påmelding i forkant, men førstemann til mølla.

Om nordsamisk Wikipedia: 
Wikipedia på nordsamisk har ca. 7400 artikler, noe som er ganske bra med tanke på antall språkbrukere, men det er få aktive bidragsytere. Dette ønsker Wikimedia Norge å gjøre noe med. De ønsker at det skal være mulig for samisktalende å søke informasjon om all verdens temaer på sitt eget språk, i stedet for å måtte gå via norsk eller engelsk, men til det trenger de din hjelp.

Wikimedia Norge vil forøvrig være tilstede i festivalbiblioteket under hele festivalen for å gi alle interesserte veiledning i hvordan man kan redigere, dele og diskutere artikler på Wikipedia. Kom innom da vel! 

Om prosjektet nordsamisk Wikipedia:  Wikipedia er en av verdens mest brukte nettsider, og Wikipedia er derfor en svært viktig kanal for å fremme òg bruke nordsamisk som et aktivt og levende språk. Tilgang til kunnskap på eget språk er viktig, det samme er muligheten til å skrive og lese på eget språk. Wikipedia på nordsamisk har ca. 7400 artikler, noe som er ganske bra med tanke på antall språkbrukere, men det er få aktive bidragsytere.  Dette ønsker vi å gjøre noe med! Vi ønsker at det skal være mulig for samisktalende å søke informasjon om all verdens temaer på sitt eget språk, i stedet for å måtte gå via norsk eller engelsk, men til det trenger vi din hjelp! - Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

Program lørdag 29. juli

Kl. 13.00-14.00: Litterær festivalprat mellom Saia Stueng og Sigbjørn Skåden. Arr: Nordland fylkesbibliotek 

Sigbjørn Skåden snakker med Saia Stueng fra Karasjok om hennes roman «Hamburgerprinseassa» og om samisk ungdomslitteratur. 

17 år gamle Máren går på videregående skole. Hun bor sammen moren i en kommunal bolig, der det holdes fest nesten hver helg. Máren gjør så godt hun kan med å holde ut skolehverdagen, samtidig drømmer hun om skolens Casanova, Juan. Livet er komplekst og flersidig, og Máren opplever både motgang i livet og kjærlighetens myke berøring.  - Klikk for stort bilde

17 år gamle Máren går på videregående skole. Hun bor sammen moren i en kommunal bolig, der det holdes fest nesten hver helg. Máren gjør så godt hun kan med å holde ut skolehverdagen, samtidig drømmer hun om skolens Casanova, Juan. Livet er komplekst og flersidig, og Máren opplever både motgang i livet og kjærlighetens myke berøring.

 

 

 

 

Saia Stueng fra Karasjok debuterte med ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa» i 2017.  - Klikk for stort bilde

Saia Stueng fra Karasjok debuterte med ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa» i 2017.

 

 

 

 

 

 

Sigbjørn Skåden er fra Planterhaug i Skånland og var en av dem som var med på å starte Márkomeannu. Han skriver på både samisk og norsk og debuterte som forfatter i 2004. Han har skrevet to diktsamlinger, to romaner, ei barnebok og vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter.  - Klikk for stort bilde

Sigbjørn Skåden er fra Planterhaug i Skånland og var en av dem som var med på å starte Márkomeannu. Han skriver på både samisk og norsk og debuterte som forfatter i 2004. Han har skrevet to diktsamlinger, to romaner, ei barnebok og vært tekstforfatter for en rekke tverrkunstneriske og performative prosjekter.

 

 

 

kl. 14.15: Boklanseringer - Skániid Girjie

Klikk for stort bilde

Det lokale samiske forlaget Skániid girjie har gjennom snart 20 år gitt ut bøker, og det er blitt en fin tradisjon å lansere årets nyheter i festivalbiblioteket på Márkomeannu.

 

 

Årets bøker er:

"Just Qvigstads lappiske ordbok fra Kaldfjorden og Vesterålen"

“Solsønnens frierferd”, forfatter og illustratør: Solfrid Fjellaksel Pedersen

“Samiske stedsnavn i Spansdalen”, forfattere og bilderedaktører: Jonny Nutti og Ard-Eirik Hermansen

 

Det øvrige programmet til festivalen er variert og man finner både musikk, visuell kunst, scenekunst, litteratur, seminarer, idrett, vandringer, marked, barneprogram og ungdomsprogram på festivalen. Les mer om årets festival her: http://www.markomeannu.no/ 

Fant du det du lette etter?