Du er her:

Havmannprisen 2015

Havmannprisen 2015.jpg - Klikk for stort bilde

 

Siden januar har det blitt lest nordnorsk skjønnlitteratur fra Mo i Rana i sør til Lenvik i nord for å finne en verdig vinner av Havmannprisen 2015. Havmannprisen gis til den beste nordnorske skjønnlitterære bok utgitt foregående år.

Litteraturprisen deles i Rana bibliotek ut under Havmanndagene i Mo i Rana, og prisen består bl.a. av et pengebeløp, en diplom og et nordlandsåkle.

Juryarbeidet er ledet av Sissel Holtet ved Nordland fylkesbibliotek. Juryen består ellers av Gunnar Hagen (for Nasjonalbiblioteket), Anita Hartviksen Ravn (for Rana bibliotek) og Sigrid Merethe Hanssen (for Norsk forfattersentrum).

Allerede nå har det utkrystallisert seg noen favoritter blant utgivelsene.Det nærmer seg en avgjørelse og vinneren vil bli offentliggjort i uke 16. Følgende fem bøker nedenfor (i alfabetisk rekkefølge) utmerker seg som svært gode bøker med tilknytning til Nord-Norge.

Jakob Arvola: Det går ikke over. Dette er en novellesamling som tidsmessig spenner fra 1914 og fram til i dag og geografisk spenner den fra Finnmark til Frankrike. Det er mange og korte noveller. Flere av personene møter vi igjen og igjen i ulike faser i livet i de forskjellige novellene. Jakob Arvola er født og oppvokst i Finnmark.

Odd Klippenvåg: Ada. Dette er en roman der vi møter en eldre manns erindringer fra ett av hans unge år som lærer i ei veiløs bygd nordpå. Som vikarlærer ser han bygdelivet utenfra. Han forelsker seg i den mye eldre småbarnsmoren Ada. Odd Klippenvåg er født og oppvokst i Vågan i Nordland.

Sanne Mathiassen: Bare en time til. Dette er en ungdomsroman om ei ung jente som har mistet moren sin i selvmord. Familien har gått i oppløsning, faren ligger på sofaen dypt deprimert og lillesøster har flyttet inn til tanten. Hovedpersonen leter etter sin egen identitet midt i alt det triste. Sanne Mathiassen er oppvokst i Lenvik i Troms

Siri Pettersen: Råta. Dette er andre bok i fantasy-trilogien Ravneringene der vi følger Hirka. Ravneringene beskrives som en helstøpt og vekskrevet norsk fantasyserie for ungdom og unge voksne. Forfatteren Siri Pettersen er født og oppvokst i Lenvik i Troms.

Sigbjørn Skåden: Våke over dem som sover. Denne romanens handling strekker seg fra ca 1920 og fram til i dag. Det er en samisk families historie som fortelles, fra og med oldemors liv som ung kone og mor og fram til sønn som ung kunstner i Kautokeino. Halve boka foregår i ei bygd i Skånland i Troms og den andre halve foregår i Kautokeino nærmere vår tid. Sigbjørn Skåden er født og oppvokst i Skånland i Troms.

Havmannprisen deles ut i et samarbeid mellom Rana bibliotek, Helgeland sparebank, Nordland fylkesbibliotek, Ark Mo og Norsk forfattersentrum.

 

 

 

Fant du det du lette etter?