Byen som regionsenter

Seminar og workshop med Sandnessjøen som case

19. - 20. september 2016

Sted: Kulturbadet, Sandnessjøen sentrum

Sandnessjøen Foto: Hans Petter Sørensen - www.faroutfocus.no (Alstahaug kommune) - Klikk for stort bilde

Årets byromseminar setter fokus på hva det innebærer for en by som Sandnessjøen å være et regionsenter, og hvilke verktøy vi kan ta i bruk for å sikre god medvirkning og dialog i byutviklingen.

Byromseminar Nordland for 2016 arrangeres i samarbeid med Alstahaug kommune og Sentrum næringshage og knyttes opp mot pågående arbeidet med regional plan for by- og regionsenterpolitikk. Byromseminaret går over to dager med et heldags seminar og workshop neste dag. Seminaret er gratis, og det er anledning til å melde seg på en eller begge dagene. Her kan du melde deg på byromseminaret - www.nfk.no/kurs

 

For tilreisende er det reservert rom på Scandic Syv Søstre. Frist for påmelding som sikrer hotellrom er 5. september. Rom betales av hver enkelt ved avreise.

 

Seminarprogram for 19. september

På seminardagen vil rollen som regionsenter og medvirkning i byutvikling belyses med faglige innlegg og paneldebatt. En viktig forutsetning for at byer kan ta rollen som regionsenter, er god dialog mellom planmyndigheter, næringsliv og innbyggere på tvers av kommunegrensene. Hvis målet er at byen skal oppleves å være til for alle, krever dette god planlegging og omtanke i utforming av byrom og lokalisering av tjenester, handel, kulturtilbud og øvrig infrastruktur.

 

Workshop 20. september kl 08.00 - 15.30

Opplegg og gjennomføring av workshopen knyttes til tematikken "Byen som regionsenter" med Sandnessjøen som case. Programmet for workshopen utarbeides i samarbeid med Alstahaug kommune og det velrennomerte danske arkitektfirmaet Gehl Architects som også vil ha ansvar for seminarrapporten. Programmet for workshop er under utarbeiding.

 

Om Sandnessjøen

Sandnessjøen er en av ti byer i Nordland med regionale funksjoner. Sandnessjøen er et logistikknutepunkt for både folk, handel og annet næringsliv. Hurtigbåt og hurtigrute anløper sentrum og er knyttet opp til buss og biltrafikken for øvrig. Alstahaug kommune har vært opptatt av å samle flest mulig av sine offentlige tjenester og handelstilbud i sentrum slik at disse skal være tilgjengelige for omlandskommunene. Hvordan kan et regionsenter som Sandnessjøen utvikle sin rolle som regionsenter for sitt omland?

 

Regionsenterrollen

I Fylkesplan for Nordland 2013 - 2025 (PDF, 10 MB)heter det at Nordland har følgende sentra med regionale funksjoner: Bodø, Fauske, Leknes, Svolvær, Sortland, Narvik, Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Her heter det videre at "Et regionsenter er et senter med betydning for flere kommuner i regionen. Det har de fleste vanlige offentlige og private servicefunksjonene som dekker handels- og tjenesteomlandet til en eller flere kommuner. Stedet har kultur-, underholdnings- og rekreasjonstilbud, samt kollektivtilbud og fungerer som knutepunkt i regionen."

Publisert av Heidi Ramsvik. Sist endret 26.08.2016 14:59
  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
{{sprakVariabler[s.stegnavn] }}
Krever innlogging: {{skjemainfo.SkjemaNavn}}
  • {{sprakVariabler[innlogging.InnloggingsTekst]}}

{{sprakVariabler["LoggInnEpost"]}}
*Feil brukernavn eller passord. Vennligst prøv igjen.
*Brukernavn kan ikke være tom
*Passord kan ikke være tom

{{sprakVariabler["GlemtPassordTekst"]}}

*Epostadressen er ikke registrert
vennligst vent...

Du vil straks motta en e-post med kode. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

{{sprakVariabler["NullstillPassordTekst"]}}

Du vil snart motta en e-post med informasjon om aktivering av brukerkontoen din. Trykk på lenken i e-posten for å gå videre i prosessen

Kontoen din er nå aktivert, trykk på knappen under for å gå videre.

Aktiveringslenken du har trykket på er ikke lengre gyldig

  • {{sprak.SprakNavn}} {{sprak.SprakNavn}}
Fant du det du lette etter?
Heidi  Ramsvik
Rådgiver stedsutvikling
 
Login for redigering