80 millioner til utstyr for framtida

I fylkesrådets forslag til budsjett og økonomiplan som ble lagt fram i dag, ligger 80 millioner kroner til det kraftigste utstyrsløftet noensinne.

Det er lagt inn store investeringer til skolebygg, blant annet nye skoler i Narvik og Mosjøen. Men i tillegg settes det av 80 millioner kroner til utstyr fordelt over de neste fire årene. Utstyr som skal løfte undervisningen ute i de 16 videregående skolene og i fagskolene, inn i framtida.

- Vi ønsker å digitalisere, automatisere, robotisere, og vi ønsker å satse på simulator-teknologi, blant mye annet. Gjennom denne satsingen på utstyr, følger vi opp det vi lovet i den politiske plattformen, forteller fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap).

Signaler fra arbeidslivet

Utdanningsråden sier at signalene fra arbeidslivet tyder på at deler av undervisningen i videregående opplæring baserer seg på for gammelt utstyr og teknologi.

- Vi har faktisk fått klar beskjed fra enkelte industrier at elevene ikke har den konkrete maskin-kompetansen som er nødvendig. Rett og slett fordi vi underviser på for gammelt utstyr, innrømmer Olsen.

Simulatorteknologi

Et eksempel som tydelig viser framtidas muligheter, er allerede tatt i bruk på Mosjøen videregående skole, avdeling Marka. Her øver elevene på naturbrukslinja seg på siste skrik simulator innen skogsdrift.

- En maskinentreprenør vil ikke slippe lærlingene til på en maskin som koster flere titalls millioner kroner, når det er fare for både utstyr, liv og helse. Med siste sort simulator-teknologi, kommer elevene våre ut med det aller beste utgangspunkt for å gå rett inn i skogsdrift.

Det største løfte noensinne

Utdanningsråd Olsen vil at samtlige linjer ved skolene i Nordland skal være framtidsrettet. Også de studiespesialiserte programmene.

- Det finnes mange eksempler på at digitaliseringen tar over mer maskinelle og manuelle operasjoner. Innenfor velferdsteknologi er utviklingen enorm. Ungdommene i Nordland skal stå fremst i hele landet når de skal ut i lære og i jobb. Derfor legger vi inn 80 millioner kroner de neste fire årene på et helt ekstraordinært utstyrsløft, avslutter fylkesråd Hild-Marit Olsen.

Last ned budsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021 (PDF, 8 MB)

Fant du det du lette etter?