For mange mangler læreplass i Salten

Hild-Marit Olsen fortviler på vegne av de mange søkere til læreplass som ikke har fått et tilbud. - Klikk for stort bildeHild-Marit Olsen fortviler på vegne av de mange søkere til læreplass som ikke har fått et tilbud. Thor-Wiggo Skille 800 har fått læreplass i Nordland, 500 gjenstår. Utdanningsråd Hild-Marit Olsen er litt glad, men mest fortvilet.

- Det gjøres masse god jobb, både på skolene og opplæringskontorene. Honnør til alle som bidrar. Men realiteten er at det er 500 enkeltpersoner som gjenstår. For hver av disse er det framtidsutsiktene som er i spill.

-Skjerp dere i Salten

Fra de seks videregående skolene i Salten, gjenstår 157 elever. Per 4. juli hadde Meløy vgs formidlet 83% av sine elever, Bodin vgs 56%, Bodø vgs 61%, Fauske vgs 59%, Knut Hamsun 40%, mens Saltdal vgs har fått 24% av sine elever ut i lære så langt. Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap) gratulerer Meløy vgs med god jobb og som best i klassen, men er samtidig opprørt.

- Jeg er rett og slett fortvilet på vegne av disse 157 elevene som ikke vet om de får fullført utdanningen sin. Bare i Bodø er det 95 ungdommer som er utålmodige. Nå må arbeidslivet, både det offentlige og det private, vise at de vil noe med samfunnsbyggingen. Det holder ikke med store ord fra bransjene. Det er enkeltpersoner bak disse tallene. Ungdommer som ønsker å lære – ønsker å komme i jobb – ønsker å fullføre utdanningen sin med et fagbrev.

Offentlig ansvar

Det gjenstår søkere i alle fag. Likevel er det noen som stikker seg fram.

- 50 som vil bli helsefagarbeidere, står uten læreplass i Nordland. Det er en stor gruppe arbeidstakere som kommunene har behov for. Nå må kommunene ta det ansvaret som man kan forvente av offentlig sektor, krever Olsen.

Industrifylket Nordland

I tillegg er det mange bransjer i privat næringsliv som bør kjenne sitt samfunnsansvar ifølge Olsen.

- Hele 107 personer innen forskjellige deler av elektrofagene står uten læreplass. 35 personer innen bilfag og 36 industrimekanikere. Vi snakker om dyktige, unge, lærevillige nordlands-ungdommer. Bedriftene må ta ansvar. På den måten sikrer de også rekruttering i egen bedrift, avslutter fylkesråd Hild-Marit Olsen.

Fant du det du lette etter?