For mange mangler læreplass på Helgeland

Hild-Marit Olsen fortviler på vegne av de mange søkere til læreplass som ikke har fått et tilbud. - Klikk for stort bildeHild-Marit Olsen fortviler på vegne av de mange søkere til læreplass som ikke har fått et tilbud. Thor-Wiggo Skille 800 har fått læreplass i Nordland, 500 gjenstår. Utdanningsråd Hild-Marit Olsen er litt glad, men mest fortvilet.

- Det gjøres masse god jobb, både på skolene og opplæringskontorene. Honnør til alle som bidrar. Men realiteten er at det er 500 enkeltpersoner som gjenstår. For hver av disse er det framtidsutsiktene som er i spill.

-Skjerp dere på Helgeland

Fra de fire videregående skolene på Helgeland, gjenstår 171 elever. Per 4. juli hadde Brønnøysund vgs formidlet 43% av sine elever, Sandnessjøen vgs 50%, Mosjøen vgs 55%, mens Polarsirkelen vgs bare har fått 33% av sine elever ut i lære så langt. Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap) er opprørt.

- Jeg er rett og slett fortvilet på vegne av disse 171 elevene som ikke vet om de får fullført utdanningen sin. Bare i Rana er det 90 ungdommer som er utålmodige. Nå må arbeidslivet, både det offentlige og det private, vise at de vil noe med samfunnsbyggingen. Det holder ikke med store ord fra bransjene. Det er enkeltpersoner bak disse tallene. Ungdommer som ønsker å lære – ønsker å komme i jobb – ønsker å fullføre utdanningen sin med et fagbrev.

Offentlig ansvar

Det gjenstår søkere i alle fag. Likevel er det noen som stikker seg fram.

- 50 som vil bli helsefagarbeidere, står uten læreplass i Nordland. Det er en stor gruppe arbeidstakere som kommunene har behov for. Nå må kommunene ta det ansvaret som man kan forvente av offentlig sektor, krever Olsen.

Industrifylket Nordland

I tillegg er det mange bransjer i privat næringsliv som bør kjenne sitt samfunnsansvar ifølge Olsen.

- Hele 107 personer innen forskjellige deler av elektrofagene står uten læreplass. 35 personer innen bilfag og 36 industrimekanikere. Vi snakker om dyktige, unge, lærevillige nordlands-ungdommer. Bedriftene må ta ansvar. På den måten sikrer de også rekruttering i egen bedrift, avslutter fylkesråd Hild-Marit Olsen.

Fant du det du lette etter?