Regjeringen kutter utvikling i Nord-Norge

- Hva vil regjeringen egentlig med Nord-Norge? Det er det overordnede spørsmålet etter at forslaget til statsbudsjett for 2018 er framlagt, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll(Ap).

Han viser til at det er dramatisk for næringslivet i Nordland at regjeringen vil fjerne nærmere 50 millioner for å utvikle nye arbeidsplasser.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll  - Klikk for stort bildeFylkesrådsleder Tomas Norvoll Thor-Wiggo Skille,Thor-Wiggo Skille I hele Nord-Norge kuttes utvikling i nord med over 85 millioner kroner i 2018. 

- Det er dramatisk, ikke minst når vi vet at det har vært kuttet store summer til fylkene helt siden 2015, sier han.

- Næringslivet går godt i Nordland, det er nettopp derfor regjeringen må tørre å satse videre sammen med oss som fremtidsregion. Med dette forslaget vil regjeringen sette utviklingen i nord mer i revers enn noe annet, sier Norvoll.

Mangler ambisjon
 

- Det gjør man nærmest med et pennestrøk. Det er tydelig at regjeringen ikke deler vår ambisjon om å utvikle nye arbeidsplasser knyttet til våre naturresurser, sier Norvoll.  

Gjennomslag 


Et lyspunkt i statsbudsjettet er at den differensierte arbeidsgiveravgiften for transport- og energibedrifter gjeninnføres.  

- Det har vi arbeidet lenge med. Regjeringen skal ha skryt for at de har prioritert dette, sier Norvoll. 


Fylkeskommunene er tapere


Veksten til fylkeskommunene i Norge blir svak i 2018 med regjeringens forslag. Samtidig er det slik at Nordland fylkeskommune taper enda mer med dette forslaget. Det går ut over hvor mye penger som kan bevilges til skoler, hurtigbåter og ferger. 

- Nordland taper med denne omleggingen altså mer penger enn vi har redusert i ferge- og hurtigbåtkartet, sier Norvoll. 


Universitetene i nord sakker akterut


Det er vanskelig å se noen tydelige grep knyttet til universitetene i nord. 

- Ett svært viktig grep for Nord-Norge er å gi universitetene våre løfte- og utviklingskraft. Det er det svært lite av i dette budsjettforslaget, sier Norvoll. 


Han mener det er underlig at våre universiteter har gått igjennom store omstillingsprosesser, men får ikke utviklingsmidler til videre løft. 

- Vi må ikke bare snakke om nordområdene og havet. Universitetene i nord må gis reelle midler til videre utvikling, avslutter Norvoll. 


 
 

Fant du det du lette etter?