Nordvik gård

ELDST: Nordvik gård på Dønna er trolig det eldste, bevarte handelsstedet i Nord-Norge.  - Klikk for stort bildeELDST: Nordvik gård på Dønna er trolig det eldste, bevarte handelsstedet i Nord-Norge. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Nordvik gård på Dønna er kanskje Nord-Norges eldste, bevarte handelssted.

Takket være noen målbevisste damer ble det reddet fra totalt forfall.
Etter 12 års innsats, herunder noen solide porsjoner dugnad, kunne endelig hovedbygningen holdes åpen for besøkende sommeren 2009, da Marit Opland Savic fortalte og viste NRK hva som har vært gjort.

 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ILDSJEL: Marit Opland Savic og medsøstre tok noen grep da forfallet begynte å ta overhånd.  - Klikk for stort bildeILDSJEL: Marit Opland Savic og medsøstre tok noen grep da forfallet begynte å ta overhånd. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

 

 

Åpent for publikum

-Nå skal Helgeland Museum på Dønna ha Nordvik gamle handelssted som ett av sine prosjekter, og da er det meningen at det iallfall skal være sommeråpent på gården, sa Marit Opland Savic.
Hun er til daglig bibliotekar i kommunesenteret Solfjellsjøen i Dønna, men forholdet til Nordvik gård, som ligger noen få kilometer lengre nord på øya, fikk hun da hun så hvordan forfallet begynte å få tak i bygningene.
Senere kom Savic og hennes medsøstre i ei kvinnegruppe i posisjon til å overta gården, blant annet i samarbeide med Nordland fylkeskommune og Dønna kommune. I tillegg har det også kommet midler til restaureringen via Riksantikvaren.
KIRKA: Nordvik kirke ligger ved fjellets fot innerst i Nordvika på Dønna.  - Klikk for stort bildeKIRKA: Nordvik kirke ligger ved fjellets fot innerst i Nordvika på Dønna. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
 

Fra 1700-tallet

Den eldste delen av hovedbygningen er fra 1700-tallet, og pryder nå Nordvika nymalt i rødt, med hvite vindussprosser og karmer. Lengre innover marka, kloss inntil fjellet, ligger Nordvik kirke, som ble vigslet i 1871.
 

Severdighet

Gården hadde i 2009 allerede lenge vært i bruk til selskaper, for eksempel konfirmasjon og jubileer, men Marit og de andre entusiastene har sagt at de gjerne vil ha gården enda mer i bruk. Og at den får en plass i reiselivet - som den severdighet den er.
-Men fremfor alt håper vi at arbeidet med restaureringen kan holde frem, sa hun.
 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbelte artikler:

Dønna
Dønnes gård
Handelsstedet Husby
Handelsstedet Selsøyvik
Familien Coldevin
Brodtkorbene på Tjøtta
Hårek på Tjøtta
Sandnes gård
Inndyrgodset