-De henrettet kameraten min-Trist, sa Knut Varberg, om skjebnen til kameraten sin fra oppveksten i Svolvær, som 60 år tidligere hadde blitt henrettet på Bremnes Fort ved Bodø.
Jonny Larsen, som var 17 år da krigen brøt ut i 1940, var allerede da medlem av Quislings naziparti Nasjonal Samling (NS).-Begeistret for Hitler

-Ja, han var begeistret for Hitler lenge før krigen, ifølge en annen kamerat fra oppveksten i Svolvær, Knut Torbjørn Jensen, i samme radioprogrammet på NRK som Knut Varberg, april 2007.
Jensen kan også fortelle at Jonny Larsen og han selv – straks etter krigsutbruddet i Norge, prøvde å melde seg til tjeneste for å kjempe mot tyskerne.
 

Anbefalt radio:Hensynsløs terrorist

Men Jonny Larsen vervet seg altså i stedet til tjeneste for den tyske okkupasjonsmakten. Som tolk i Bodø. Men han skulle snart utvikle seg til en torturist; hensynsløs over all vett og forstand.
VENN: Knut Varberg fra Svolvær minnes nazisten og torturisten Jonny Larsen som en helt alminnelig gutt. -Trist, sier Varberg om barndomsvennens skjebne.  - Klikk for stort bildeVENN: Knut Varberg fra Svolvær minnes nazisten og torturisten Jonny Larsen som en helt alminnelig gutt. -Trist, sier Varberg om barndomsvennens skjebne. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2007 ( Billy Jacobsen / NRK 2007)

Rettssaken

Grusomhetene ble avdekket en for en under rettssaken i desember 1946, av nordlendinger som hadde blitt utsatt for den forhatte og fryktede Svolvær-mannens metoder.

Fikk først livsvarig

Jonny Larsen ble i lagmannsretten i Bodø dømt til livsvarig fengsel. Men sakens aktor ville ha dødsstraff, og anket straffeutmålingen til Høyesterett, som i april 1947 dømte Jonny Larsen til døden.

Bindes til pålen

Få uker senere, klokken ett om natta – i midnattsol, etter to års soning i fengsel, ble han bundet til en påle foran eksekusjonspelotongen på Bremnes Fort.
Han blir velsignet av fengselspresten.
Så faller skuddene.

Anbefalte artikler:

Jonny Larsen-saken
VåganFant du det du lette etter?