Kabelvåg - den gamle lofotbyen

Kabelvåg er et tettsted i Vågan kommune i Lofoten med 1804 innbyggere (år 2012).
Stedet ligger cirka 6 kilometer vest for kommunesenteret Svolvær.
KABELVÅG: Kabelvåg sett fra Tjeldbergtind.  - Klikk for stort bildeKABELVÅG: Kabelvåg sett fra Tjeldbergtind. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

 

KABELVÅG - den gamle lofotbyen:

 

 

Artikkelen nedenfor er bygd på ”Kabelvåg. Den gamle byens prøvelser” –fra ”Den lille boken om Lofoten” (essays 2004).
Av Billy Jacobsen
Hvis du fornemmer en intuitiv historiefølelse hos kabelvågværingen, så undre deg ikke.
Kabelvåg har hatt sine prøvelser: Stadig brannherjet på slutten av 1800-tallet, senere avkledd sine funksjoner som senter, og ytterligere hjemsøkt av tre storbranner på 1990-tallet. Men det fordums fiskeværet har reist seg av asken. Alltid. Og ligger der nå, med kvartaler og gater omtrent slik plassen ble regulert i 1883.

Byaktig

 

 

Havnebassenget strekker seg til sentrum, med en kanal inntil torvet, med en gammel paviljong og ellers utsmykket i stein; omkranset av store og små trehus, byaktig vegg i vegg.
Kabelvåg er da også Den Gamle Byen i Lofoten.
Skjønt, vi beveger oss i et område av større dimensjoner enn som så. Bare et par kilometer vest for dagens sentrum graves tuftene frem av verdens første by nord for Polarsirkelen, middelaldersenteret Vágar.
 

Stolt konge

Kong Øystein Magnussen (konge 1103-1123) skal med betydelig stolthet ha fortalt at han her fikk laget rorbuer til fattige fiskere, og endog et kapell. Nå skuer han mot Kabelvåg, i egenskap av statue, men Vágar og Kong Øystein var forlengst borte da Kabelvåg fikk sin storhetstid.
I en periode på 35 år frem til 1890 ble folketallet firedoblet til drøye ett tusen. Kabelvåg vokste seg til det største fiskeværet i Lofoten.

 

Kabelvåg-markedet

Flere tusen fiskere kom til været. Med dem også farende fant, korrekt antrukne handlende fra Kristiania eller Berlin, for eksempel, samt teatertrupper, musikanter og akrobater. Til å begynne med bare under Lofotfisket på senvinteren, men etter hvert ble det markedsdager om sommeren også; det viden berømte Kabelvågmarkedet, som ble arrangert årlig frem til siste verdenskrig.
 

Erkerival

Men den store tilveksten av folk stanser rundt 1890, omtrent samtidig som veksten øst i det vesle naboværet Svolvær for alvor kommer i gang; som blir erkerival; som går forbi; som får fast hurtigruteanløp. Som får politimesteren hjem til seg, fra Kabelvåg, og som blir senter for den nye Vågan kommune i 1963.
Hvorfor tapte Kabelvåg? Det er rimelig å anta at iallfall noe av forklaring var de bedre havneforholdene i Svolvær.
 

Står han av

Skjønt tapte? Det bor i dag rundt et par tusen mennesker i Kabelvåg. Mange har sitt arbeide i Svolvær seks kilometer unna. Andre hjemme Kabelvåg, der skolene og Kystverket er de største arbeidsplassene.
UT PÅ TUR: Kabelvåg-området byr på et rikt friluftsliv, og marka brukes året rundt. Her er skihytta.  - Klikk for stort bildeUT PÅ TUR: Kabelvåg-området byr på et rikt friluftsliv, og marka brukes året rundt. Her er skihytta. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
Fiskeriene er det lite igjen av, men Kabelvåg har funnet sin plass, og huser både fotballhall og gallerier, akvarium og jazzklubb.
 

Fakkeltog

Og kabelvågværingene kan reise seg til kamp, hvis det står om. Gjerne i fakkeltog. For Kunstskolen. For ny videregående skole. To kamper av nyere tid. Til seier.
 

Cognac-gata / konjakkgata

Men også tidligere generasjoner er kjent med demonstrasjoner for stedets vel. Utrolige 2000 mennesker, lokalbefolkning og fremmedfiskere, skal ha toget gjennom Cognac-gata en februardag i 1895 under parolene ”Vekk med værtshusene” og ”Vi vil folkets vel”. For fyll og hor ble den tragiske skyggen av fiskeværets blomstring.
Utskjelte huseiere leide ut til personer som solgte brennevin ulovlig, og slik ble ei av gatene kalt Cognac-gata. I disse kneipene skal det også ha vært opptil 20 bordeller, med 50 gledespiker i sving.
 

Lysende motstykke

Et lysende motstykke fra gammeltidens Kabelvåg, er den vakre og høyreiste trekirken like utenfor sentrum. Vågan kirke, eller Lofotkatedralen, sto ferdig i 1898, med hele 1200 sitteplasser.
 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

 

 

 

 

Anbefalt radio - smed John Lorentzen i Kabelvåg. Sendt 1946. Ved T. Bernhoft-Osa:

 

 

Anbefalt radio - Kong Haakon i Svolvær og Kabelvåg 6. juli 1946. Reporter: Leif Jensson:

 

 

 

Anbefalt radio:

 

 

 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalte artikler:

 

Vågan
Lofoten - i skaperverkets overflod
Vágar
Storvågan
Lofoten
Lofotfisket
Vågakallen
Den store brennevinsdagen
Kaare Espolin Johnson
Vågan kirke
Stor-Johan