Lofotr Vikingmuseum

HØVDINGHUS: Det 83 meter lange høvdinghuset troner på en høyde på Borg i Vestvågøy.  - Klikk for stort bildeHØVDINGHUS: Det 83 meter lange høvdinghuset troner på en høyde på Borg i Vestvågøy. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2008 ( Billy Jacobsen / NRK 2008)Lofotr Vikingmuseum ligger på Borg i Vestvågøy, Lofoten i Nordland.

Museet åpnet i 1995, og drøye ti år senere hadde besøkstallet passert 60.000.

 

Anbefalt radio - Vikingblod i årene. Program fra Vikingmuseet i Lofoten. Ved Billy Jacobsen, 2008:

 

 

 

 

 

 

BILDET i spilleren er fra utstillingen ved Lofotr. Foto: Nina Skurtveit.HØVDING: Terje Bøe, vikinghøvding på Borg, kommanderer roerne på vikingskipet ”Lofotr” som det høver seg en ekte høvedsmann.  - Klikk for stort bildeHØVDING: Terje Bøe, vikinghøvding på Borg, kommanderer roerne på vikingskipet ”Lofotr” som det høver seg en ekte høvedsmann. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2008 ( Billy Jacobsen / NRK 2008)
I 2010 ble det satt nok en besøksrekord. Dette året betalte mer enn 70.000 personer billett til museet.
Da ble også en storstilt utbygging satt i gang, som foruten nye bygninger også omfattet spesiallaget film, samt nye utstillinger.
Åpningen av disse nyvinningene skjedde i juni 2011.
 

 

 

Vikingskip

“Come on rowers!”, roper høvedsmann Bøe til mannskapet på vikingskipet, mens NRK Nordland gjør opptak for reportasje på museet sommeren 2008.
 

Trell først

Terje Bøe begynte som trell; med å ta seg av dyrene. Men han ble snart høvding, en av to som deler på denne rollen.
Men besøkstallene, og aktivitetene, økte så mye at det måtte enda flere høvdinger til.
Før ansettelse må søkerne til audition, som andre skuespillere, for å vise hvor dugende de er.
 

Sensasjon

Eventyret på Borg begynte da en gårdbruker fant de forunderligste ting da han pløyde jorda. Han tok først kontakt med en anerkjent lokal hobbyarkeolog, og etter hvert kom forskerne til gårds.
 

Anbefalt radio - Om det store vikingfunnet Borg i Lofoten. Ved Tom Søbstad, 1988:

 

 

BILDET i spilleren viser detalj fra utskjæringer i det rekonstruerte langhuset ved det Lofotr Vikingmuseum, som ble åpnet cirka sju år etter dette radioprogrammet.
-De trodde knapt hva de så, forteller Terje Bøe i 2008-reportasjen, i det han viser oss funnstedet like ved museumsbygget.

 

 

 

Verdens største

I 1983 kom de profesjonelle utgravningene i gang, og i 1995 ble museet åpnet, med et 83 meter langt høvdinghus som troner på en høyde på Borg, femten minutters biltur fra kommunesenteret Leknes, og tre kvarter fra Svolvær.
Høvdinghuset er en rekonstruksjon av bygningen som utgravningene avdekket. Og er det største vikinghus som er avdekket overhode.
Høvdinghuset ble forlatt på slutten av 900-tallet, ifølge museets egen informasjon, som blant annet sier dette om årsakene:
"Dette var en tid med store omveltninger. (...) Vi vet at flere store høvdinger flyttet til Island på slutten av vikingtiden. Mange av disse dro på grunn av maktkonflikter hjemme."

 

 

 

Høvdingen flyttet

Og Olaf Tvennumbruni, høvdingen på Borg, var en av de som flyttet til Island.
I Landnåmabok finner vi navnet på en høvding fra øya Lofotr. Lofotr var på den tiden kun navnet på Vestvågøy hvor Borg ligger. Høvdingen var Olaf Tvennumbruni. Han blir beskrevet som en stor blot-mann og «hamram». Det betyr at han var ledet de norrøne offerseremoniene, og holdt store blot til ære for gudene. «Hamram» betyr at man trodde han kunne skifte til dyreham. I Landnåmabok får vi også vite at Olaf Tvennumbruni var gift med Åsa og hadde tre sønner.

 

 

 

Ro med vikingskip

Utenfor beiter hester og kyr, villsvin og sauer, og det er lagt opp til et vell av aktiviteter for folk. Blant annet en tur med vikingskipet, som ligger nede ved havet cirka ti minutter til fots fra høvdinghuset, med mindre du heller tar hesteskyss. Du er særlig velkommen som roer!

 

 

 

Populært

I 2008 lå besøkstallet ved museet an til å nå 65.000. I 2011 passeres 70.000 besøkende, og i 2013 settes nok en rekord: 75.000.
Lofotr har også blitt en betydelig arbeidsplass, ikke minst for ungdommer i ferietiden.
I den mest hektiske sommersesongen er det disse årene mer enn seksti ansatte i sving ved museet, alle i tidsriktige antrekk.

 

 

 

Hele året

Men i den stilleste vintertiden er tallet da nede i åtte faste stillinger.
Det er likevel også da mange som er tilknyttet museet på forskjellige vis i deltidsjobber, for aktivitetene har blitt omfattende hele året.

 

 

 

Anbefalt radio - Amatørarkeolog Kåre Ringstad om sine oppdagelser. Ved Frank A. Jenssen, 1982:

 

 

 

BILDET i spilleren viser Vikjorda-området på sørsida av Vestvågøy i Lofoten. Foto: Billy Jacobsen.

 

 

 

Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Frikk Harald Bjerkli – bonden som avdekket vikingtuftene
Sommerjobb ved vikingmuseet
Vikingtid
Vikinger på Vestvågøya
Hustufter ved Leknes
Hålogaland
Polarsirkelsenteret