LofotraidetAnbefalt fjernsyn - Reportasje 70 år etter Lofotraidet - mars 2011, med film fra raidet:Anbefalt radio - program om Lofotraidet 1941. Ved Svein-Arne Gregersen, 1941:


Tyskere fra fryseriskipet «Hamburg» ble tatt til fange da skipet ble beskutt og sank i Osanpollen i Svolvær. De ble sammen med norske nazister tatt med til fangeleirer i Skottland og på Isle of Man.  - Klikk for stort bildeTyskere fra fryseriskipet «Hamburg» ble tatt til fange da skipet ble beskutt og sank i Osanpollen i Svolvær. De ble sammen med norske nazister tatt med til fangeleirer i Skottland og på Isle of Man. Foto: British Official Photographs fra boka «Torden i mars» ( British Official Photographs fra boka «Torden i mars»)


De første årene av andre verdenskrig kunne den tyske krigsmakten virke nesten uovervinnelig.
Derfor kom det som en overraskelse, både på tyskere og nordmenn, da en kombinert norsk/britisk styrke med letthet tok seg inn til Lofoten 4. mars 1941.
 

Raseri uten like

Det første av de såkalte loftraidene var igang. Noe slikt hadde den tyske krigsmakten aldri opplevd tidligere på okkupert område i Europa. Det utløste et raseri uten like, aksjonen gjenlød helt til Berlin der Hitler tordnet og truet og svor hevn.

Skip senket i Svolvær

Ved raidet mot Svolvær ble flere viktige fiskerianlegg ødelagt, og flere skip senket - blant annet det tyske fabrikkskipet "Hamburg".

Hurtigruteskip senket

I det som ble forklart som et "uhell" - senket britiske krigsskip også hurtigruteskipet "Mira", fordi skipet ikke hadde stoppet på anrop fra britene.
Tysk offiser holder tale på torget i Svolvær etter raidet.  - Klikk for stort bildeTysk offiser holder tale på torget i Svolvær etter raidet. Foto: Wilhelm Johansen / fra boka «Torden i mars» ( Wilhelm Johansen / fra boka «Torden i mars»)
Flere menneskeliv gikk tapt. Senere forklarte den norske kapteinen at han var blitt truet av den tyske kommandooffiseren om bord til å fortsette.

Tyske fanger

Landgangsstyrken kom ikke tomhendte tilbake til England. Med seg hadde de 213 tyske fanger og 12 norske nazister - mens 300 lofotinger fulgte aldeles frivillig med over havet og til friheten.

Skulle svi av byen

Tyskerne tok naturligvis sine represalier. Dette kunne ikke gå ustraffet hen. Rikskommisæren selv, Joseph Terboven, kom til Svolvær, med ordre fra Hitler personlig om å svi av byen. Så galt gikk det ikke, til det var byens sentrale plass som fiskerihavn for viktig for tyskerne. Men husene til dem som hadde reist med til England ble brent ned og nesten 100 mennesker arrestert.

Anbefalt radio - Lofotpostens Mentz Amundsen om Lofotraidet 1941. Sendt 1951:Anbefalt radio - Lofotraidet 1941. Operation Claymore. Program fra 1956 v/ S. Brauteset:


BILDET i spilleren av tysk offiser som taler på torget i Svolvær etter raidet. Foto: Wilhelm Johansen i boka "Torden i mars".
Dessuten - innbyggerne på Austvågøya måtte betale en såkalt krigsskatt på 100 000 kroner. Og etter pålegg fra den tyske kommandanten, sendte politimesteren i Svolvær ut denne advarselen:
“Jeg pålegger herved de stedlige innbyggere og fiskere å vise absolutt korrekt opptreden overfor tyske militærpersoner og avholde seg fra enhver demonstrasjon. Den tyske kommandant har erklært at brudd på dette vil medføre øyeblikkelig straffeaksjon like overfor den enkelte og represalier overfor befolkningen.”

Nytt håp

Raidet i Svolvær, og det som kom mot Reine mellom jul- og nyttår, viste framfor alt at den tyske krigsmakten ikke var usårbar. Det gav både nordlendinger og andre nytt håp om at denne krigen likevel kunne vinnes til slutt.
Bolighuset til senere ordfører Willy Jansen, på Hjellskjæret i Svolvær, satt i brann av tyskerne som straff overfor familier hvor medlemmer hadde dratt til England sammen med den britiske kommandostyrken.  - Klikk for stort bildeBolighuset til senere ordfører Willy Jansen, på Hjellskjæret i Svolvær, satt i brann av tyskerne som straff overfor familier hvor medlemmer hadde dratt til England sammen med den britiske kommandostyrken. Foto: Jens Jansen / fra boka «Torden i mars» ( Jens Jansen / fra boka «Torden i mars»)

Anbefalte artikler:

Lofoten
Dødsskipet ”Rigel”
Narvik 1940
Bombingen av Bodø under 2. verdenskrig
Majavatn-tragedien
Jonny Larsen-saken
Håkon Kyllingmark