Mjølner

Mjølner ble historisk i 1972 da klubben som det første laget fra Nord-Norge spilte i den norske toppserien i fotball. 

Anbefalt fjernsyn - Mjølner møter Sarpsborg i NM-cupen 1971. Reportasje og kampklipp fra kvartfinalen på Ullevål, som Sarpsborg vant 1-0:
Narvik-klubbens herrelag var det store samtaleemnet i norsk fotball i 1972, og åpningskampen mot Hamkam på Briskeby stadion var omfattet med stor interesse over hele landet.
Det historiske oppgjøret endte 0-0.Knepne nederlag

I de neste kampene ble det knepne tap mot Viking og Fredrikstad, og knepne tap var gjennomgangsmelodien det meste av sesongen 1972.

Anbefalt fjernsyn - Mjølner i norsk toppdivisjon 1972. Reportasje fra Narvik, høydepunkter fra seriekampen Brann-Mjølner i Bergen:Anbefalt fjernsyn - Hamkam-Mjølner 1.divisjon 1972. Resultat 0-0. Reportasje og kampklipp (uten lyd):


Mjølner endte sist på tabellen med 12 poeng, men laget viste i perioder at det ikke var så veldig lang vei opp til de beste lagene i Norge.

Come back i 1989

For Mjølners del skulle det imidlertid ta mange år før klubben igjen fikk spille med de beste lagene i serien. Bodø/Glimt overtok som det førende laget i landsdelen etter Harald ”Dutte” Bergs hjemkomst til byen i 1973.
For Mjølners del ble det ikke mer toppfotball før i 1989, og også da endte sesongen med nedrykk.

Mjølner stiftet i 1932

Mjølner ble stiftet i 1932 etter at klubbene King og Støa ble slått sammen.
Mjølner, Bodø/Glimt og Harstad IL var de dominerende lagene i landsdelen fra trettiåra og fram til åttitallet.
Men lagene i Nord-Norge fikk ikke anledning til å møte resten av fotball-Norge før i 1963. Da fikk Bodø/Glimt som det første laget fra landsdelen delta i Norgesmesterskapet i fotball.
I serien måtte Nord-Norge vente helt til Mjølners inntreden i daværende 1.divisjon i 1972.

Egen cup nordpå

På den nordnorske fotballarenaen – som den gang stort sett bare bestod av grusbaner- var det mange spennende oppgjør mellom de tre store. Spesielt i cupen, som ble innført i 1925. Etter dette ble det tre års opphold.
I 41 år ble det nemlig spilt egen cup i landsdelen, og Mjølner, Harstad og Bodø/Glimt vant turneringen ni ganger hver. I den siste NNM-finalen i 1969, som ble spilt i Bodø, vant Bodø/Glimt 3-2 over Mjølner.

Utfordret av Nor

Mjølners byrival, Narvik/Nor, utfordret i perioder Mjølner om å være det beste laget i byen. Fem ganger sikret Nor seg den nordnorske pokalen. De blå-hvite var også det første laget som vant denne nordnorske cupen i 1925, etter hele 11-2 over tromsølaget Skarp i finalen i Harstad.
Men Mjølner har altså flest pokaler i skapet.

Spiller-profiler

Mjøner har også fostret de største fotballprofilene i malmbyen – med unntak av Truls Klausen (Bodø/Glimt) som trådte sine første fotballsko i Narvik/Nor.
Terje Skarsfjord, Per Mogstad, Kjell Larsen, Hans Ivar ”Klasken” Iversen, Geir Indregard, Dagfinn ”Ørret” Rognmo, Hans Hermann Henriksen, Ivar Morten Normark – lista over Mjølner-profiler er lang.
VINNERNE: Mjølner høsten 2010, etter at opprykket til 2.divisjon var klart - etter tilsammen 8-2 over to kamper mot Stålkameratene.  - Klikk for stort bildeVINNERNE: Mjølner høsten 2010, etter at opprykket til 2.divisjon var klart - etter tilsammen 8-2 over to kamper mot Stålkameratene. Foto: Madeleine Karlsen ( Madeleine Karlsen)

Teknisk fin fotball

Klubben var kjent for å spille offensiv, teknisk fin fotball. En fotballkultur som for øvrig preget fotballfilosofien i mange nord-norske klubber på nitten femti-, seksti- og syttitallet.
STØTTE: 1000 tilskuere på tribunen i Narvik under opprykkskampen mot Stål høsten 2010 viste at den fotballhistoriske byen er sulten på suksess...  - Klikk for stort bildeSTØTTE: 1000 tilskuere på tribunen i Narvik under opprykkskampen mot Stål høsten 2010 viste at den fotballhistoriske byen er sulten på suksess... Foto: Madeleine Karlsen ( Madeleine Karlsen)
LYKKELIG: Den profilerte og hjemvendte treneren Ivar Morten Normark er lykkelig over å ha ledet Mjølner til 2.divisjonsspill i 2011.  - Klikk for stort bildeLYKKELIG: Den profilerte og hjemvendte treneren Ivar Morten Normark er lykkelig over å ha ledet Mjølner til 2.divisjonsspill i 2011. Foto: Madeleine Karlsen ( Madeleine Karlsen)

Mislykket fusjon

1997 ble et spesielt år i klubbens historie. Da ble det vedtatt å slå sammen Mjølner og Narvik/Nor. Den nye klubben fikk navnet Narvik FK, men sammenslåingen ble ingen suksess.
I 2005 ble det derfor bestemt at FK Narvik skulle skifte navn til FK Mjølner. Initiativet til navneskiftet kom fra næringslivet i byen som mente at Mjølner var et mer profilert navn.

Rykket opp

Høsten 2010 rykket Mjølner opp i 2. divisjon, etter seier over Stålkameratene i kvalifiseringen. Og med hjemvendte Ivar Morten Normark som hovedtrener.

 

Barn og ungdom

Fotballklubben Mjølner har i 2011 tretti lag i barne- og ungdomsavdelingen.

Anbefalt fjernsyn - ...mer fra 1972 og 1.divisjon (elite). Lyn-Mjølner på Ullevål stadion - uten kommentator. Resultat: 1-1:


 

I 2016 spiller Mjølner i 3. divisjon og ligger midt på tabellen.

Anbefalte artikler

Narvik
Bodø/Glimt cupmester 1975