Mosjøen

STOLTHET: Rivingskåte politikere ville rive bebyggelsen i Sjøgata. Slik gikk det ikke. I dag er sjøgata Mosjøens stolthet.  - Klikk for stort bildeSTOLTHET: Rivingskåte politikere ville rive bebyggelsen i Sjøgata. Slik gikk det ikke. I dag er sjøgata Mosjøens stolthet. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Mosjøen er kommunesenteret i Vefsn kommune på Helgeland i Nordland.

Byen har cirka 9600 innbyggere, mens kommunen har 13.480 innbyggere (tall fra 2011).

 


Anbefalt fjernsyn - Mosjøen rundt neste sving. Ved Andreas Lunnan, sommer 2001: 

Anbefalt radio:Der bøndene møttes

I eldgamle tider Mosjøen stedet der bøndene i dalen hadde sine sjøboder, der de handlet og spurte nytt.
Senere, fra siste halvdel av 1800-tallet, startet stedets storhetstid.

Betydelig trelasthavn

Da kommer engelskmennene og sagbrukene og Mosjøen ble en betydelig utførselshavn av trelast. Og nettopp den rikelige tilgangen på tømmer har gjort at Mosjøen i dag fremstår som den kanskje best bevarte trehusbyen i Nord-Norge.

Sjøgata

I en særklasse står naturligvis Sjøgata med landsdelens største sammenhengende bebyggelse i tre. Takket være stor og engasjert innsats fra gode borgere i Mosjøen unngikk Sjøgata så vidt å bli offer for rivingskåte politikere på 1960- og 70-tallet.


 

Fredet gata

Nå er Sjøgata sikret for fremtiden, i og med at de 100 bryggene og bodene, forretningsgårdene og boligene - hele miljøet fra 1800 og 1900-tallet - ble fredet i 1979. I dag fremstår denne særpregede bebyggelsen i nypusset og renovert stand - til glede for både vefsningene og alle oss andre.

Anbefalt fjernsyn - Hulder-film innspilt i Mosjøen. Fra februar 2012:Dolstad kirke

Dolstad kirke er også verd et besøk om du tar deg tid til å stoppe i Mosjøen. Kirka er det eldste åttekantete gudshuset i Nord-Norge, oppført i 1734 av N. P. Beck fra Trondheim. Han tegnet den likegodt etter modell fra hjembyen, Bakke kirke.

Dekorasjoner fra 1700-tallet

I kirka kan du finne spor etter dekorasjoner fra den første tiden på 1730-tallet.
Rundt prekestolen er det plassert bilder av de tolv apostlene. En gammel dåpsengel, såkalte fattigbøsser og to malerier fra omkring 1700 understreker også Dolstad kirkes lange historie som gudshus i Vefsn.
DOLSTAD KIRKE i Mosjøen, der Elsa Laula Renberg er gravlagt.  - Klikk for stort bildeDOLSTAD KIRKE i Mosjøen. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

Vefsn bygdesamling

Vefsn bygdesamling ligger plassert ved kirka og gir et førsteklasses innblikk i tidligere tiders levemåte og byggetradisjoner i Vefsnbygdene gjennom 300 år. Blant bygningene er et eldhus fra Forsjord som trolig stammer fra 1600 -tallet. Ved siden av bygningene har bygdesamlingen en usedvanlig rik samling av gjenstander fra Vefsn.

Landsdelens eldste

Men Mosjøens rike historie er det kanskje heller ikke så rart at du finner landsdelens eldste hotell i byen. “Fru Haugans Hotell” er et museum i seg selv der den eldste delen er fra begynnelsen av 1800-tallet. I en av bygningene har hotellet innredet en liten museal samling.

Anbefalte artikler:

Vefsn
Kirker og trossamfunn i Vefsn
Skulpturlandskap Nordland i Vefsn
1900-tallet i Vefsn
Anette Sagen
Andreas Haukland
David Monrad Johansen