Nordlandsbåt

Klikk for stort bildeNORDLANDSBÅT med råseil i havna i Svolvær, trolig en gang mellom 1890 og 1900. Foto: Library of Congress på Flickr ( Library of Congress på Flickr)

Nordlandsbåt er fellesbetegnelsen på en bestemt nordnorsk båttype.

 

Nordlandsbåten er en kombindert robåt og seilbåt, og bærer i seg linjer fra vikingskipene; noe som synliggjør båtens utviklingen gjennom en tusenårig tradisjon.Flere størrelser

I en grovere inndeling kan man skille mellom disse størrelser av nordlandsbåten:
De minste ble kalt kjeks, og hadde ett par årer. Dernest kom færing (to par årer), seksring (tre par årer), åttring (fire par årer) og fembøring (fem par årer).
Seilføringen var enten råseil eller sneseil.
 

Båtbyggeriene

I Nordland var det på 1800-tallet særlig i Saltdal, Rana, Vefsn og Bindal at det utviklet seg miljøer for bygging av nordlandsbåter.
 

Fylkesvåpen

Nordland fylkeskommune har nordlandsbåten som symbol i sitt fylkesvåpen; noe som un

IDENTITET: Nordlands fylkesvåpen er en nordlandsbåt. - Klikk for stort bildeIDENTITET: Nordlands fylkesvåpen er en nordlandsbåt. (IDENTITET: Nordlands fylkesvåpen er en nordlandsbåt.)

derstreker fartøyets historiske betydning i landsdelen.
Gamle originale båter som fremdeles er tatt vare på, helst på museer, eller nybygg med respekt for ektehet; er gjerne nordlandsbåter slik de var fra 1870-tallet frem til 1930.
Nordlandsbåtene ble utviklet som rendyrkede bruksbåter, først og fremst til fiske.


 

God fart

De kunne nå høye hastigheter, med årer så vel som under seil, men hadde sine begrensninger når været og havet ble for voldsomt. Det skjedde da også mange forlis.
 

Anbefalt fjernsyn - "En reise i Arctandria." Med fembøring på reportasjetur i Nordland. Ved Ivar Enoksen, 1974. Blant annet fra Værøy:Anbefalt fjernsyn - Reportasjeseilas til Røst, Moskenes og Vestvågøy med fembøring. Ved Ivar Enoksen, 1974. Med blant andre Roald Larsen og Hartvig Sverdrup:Anbefalt fjernsyn - Mennesker og natur i Flakstad. Fra 1974, ved Ivar Enoksen. Med blant andre Karen Anette Dahl, Ole Olsen Nesland, Eva Renvald, Osvar Johansen og Hans Gjertsen:Anbefalte artikler:

Båtbygging i Saltdal
Bindalsfæringen
Bindalsfæringen som turistmål
Sjark