Sjark

 

SJARK: Røst under Lofotfisket 2010. De mindre båtene i kystflåten har endret seg en god del; og blant annet blitt mye større enn den gangen begrepet sjark først kom i bruk. Båten til venstre og de to ved kai til høyre er nok nærmere begrepet sjark enn skøyta nærmest.  - Klikk for stort bildeSJARK: Røst under Lofotfisket 2010. De mindre båtene i kystflåten har endret seg en god del; og blant annet blitt mye større enn den gangen begrepet sjark først kom i bruk. Båten til venstre og de to ved kai til høyre er nok nærmere begrepet sjark enn skøyta nærmest. Foto: Helge Lyngmo / NRK 2010 ( Helge Lyngmo / NRK 2010)

En sjark er en liten motordrevet fiskebåt med styrehus.
Opprinnelsen til selve ordet sjark er høyst sannsynlig russisk.


I bruk nordpå

Resonnementet bak denne forklaringen er at ordet sjark tradisjonelt bare har vært brukt i Nord-Norge, og at det kom i bruk først innpå 1900-tallet.
Det hadde da i lange tider vært utstrakt handel i nord mellom russere og folk i Nord-Norge, gjerne kalt russehandel eller pomorhandel.
Og russere på besøk i Nord-Norge denne perioden har trolig beskrevet de små fiskebåtene de så med det russiske ordet for jordmorbåt eller legebåt; i uttalen (på russisk) noe i nærheten av sjark - som etterhvert ble adoptert av nordmennene som navnet på deres fiskebåter.
 

Småbåt med overbygg

Det var det lille overbygget akter på de norske fiskebåtene som fikk russerne til å trekke sammenligningen med legebåtene hjemme.
Småbåtene hjemme i Russland, som altså ble brukt i jordmor- og legetjeneste, hadde også et overbygg bak - til beskyttelse for pasienten.
Også de større nordlandsbåtene (vanlig fiskebåt med seil og årer i tiden før sjarken, som altså er en liten motorfiskebåt, kom i bruk) hadde overbygg bak.
 

Anbefalte artikler:

Nordlandsbåt
Pomorhandel
Nordland fylke
Rorbua