Storvågan

 

STORVÅGAN: Den hvite tidligere væreiergården er hovedbygningen til Lofotmuseet. Hesten står der sentrum av Vågar var, og som også er en del av området til Lofotmuseet, som har egen utstilling om middelalderbyen.  - Klikk for stort bildeSTORVÅGAN: Den hvite tidligere væreiergården er hovedbygningen til Lofotmuseet. Hesten står der sentrum av Vågar var, og som også er en del av området til Lofotmuseet, som har egen utstilling om middelalderbyen. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2013 ( Billy Jacobsen / NRK, 2013)

 

Storvågan ligger like ved Kabelvåg, i Vågan kommune, Nordland. Allerede på 1000-tallet var stedet å regne som by, da kalt Vågar (Váger), som var den aller første byen i Nord-Norge.
Naturligvis med opphav i lofotfisket. For ikke å snakke om at stedet i store deler av middelalderen var handelssentret framfor noen i Hålogaland.
Etter at Vågar mistet sin betydelige rolle, i nasjonal betydning, som kjøpstad, og som hovedstad i den nordligste landsdelen, utviklet likevel stedet seg videre som fiskevær, og da etterhvert benevnt Storvågan.

KULTUR OG OPPLEVELSER: Informasjonsskilt over Storvågan, cirka åtte kilometer fra Svolvær, dagens kommunesenter i Vågan.  - Klikk for stort bildeKULTUR OG OPPLEVELSER: Informasjonsskilt over Storvågan, cirka åtte kilometer fra Svolvær, dagens kommunesenter i Vågan. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2013 ( Billy Jacobsen / NRK, 2013)

 

 

Størst i Lofoten på 1800-tallet

 

 

På 1800-tallet er Storvågan det største fiskeværet i hele Lofote, Da er det hele 110 rorbuer på stedet, og det var ikke uvanlig at cirka 1200 fiskere rodde lofotfisket herifra - noen ganger flere.
 

Nedturen

Men på tampen av 1800-tallet kom den store nedturen. Storvågans betydning som sentrum og fiskevær var blitt ytterligere redusert - fordi fartøyene, som med årene hadde blitt større, seilte forbi - i mangel av kai i Storvågan.
Det var kort og godt for langgrunt til å utvikle ei moderne havn på stedet; til å henge med i utviklinga.
 

Væreiergården

Den prektige væreiergården i Storvågan tjente aller først som lensmannsbolig.


Etter å ha vært i eie til flere væreiere, havner gården på tvangsauksjon i 1901, etter at den siste væreieren gikk konkurs.
Gården blir i 1909 overtatt av kommunen, som bruker den til gamlehjem.
I 1976 tar det nyetablerte Lofotmuseet eiendommen i bruk.
 

Kabelvåg

Mens Storvågan taper sin posisjon, vokser Kabelvåg frem som det nye senteret i området, og til et av de største fiskeværene i Lofoten.
 

Anbefalte artikler:

Vågan
Vágar
Kabelvåg
Lofoten - i skaperverkets overflod
Rorbua