Kjerringøy Handelssted

Kjerringøy Handelssted. AIN.AS08142.0662 - Klikk for stort bildeKjerringøy Handelssted. AIN.AS08142.0662 Helgesen, Bodø Kjerringøy handelssted er fredet av Riksantikvaren og drives i dag av Nordlandsmuseet. Det ligger rett nord for Bodø ved ei naturlig havn. 15 bevarte bygninger gir et godt innblikk i et typisk handelssted på Nordlandskysten.

Bernhoft-familien

Johannes Staalenius Bernhoft skal være den første som satte opp bygninger på Kjerringøy. Han overtok gården ca 1750, og drev jektefart, handel og gjestgiveri.

Hans sønn Adam Hubøl Schorut Bernhoft fikk gjestgiverbevilling i 1791 og drev handelsstedet fram til sin død i 1803.

Bernhoft-familien klarer aldri å bygge opp handelsstedet i særlig grad.

Kjerringøy. ( Scanpix) - Klikk for stort bilde

Sverdrup/Ellingsen-familien

Christian Lorentzen Sverdrup solgte sitt handelssted på Hundholmen og kjøpte Kjerringøy i 1803. Hit flyttet han med kone og deres tre døtre. Med ham starter en oppgangstid for Kjerringøy. Han bygde flere av husene som er på handelsstedet i dag, og drev det fram til sin død i 1829.

Sverdrups eldste datter, Anna Elisabeth Ellingsen, arver handelsstedet, og driver det sammen med sin mann Jens Nicolai Ellingsen. Jens Nicolai Ellingsen førte opp hovedbygningen, kramboden og fløybygningen. Anna Elisabeth og Jens Nicolai fikk kun et barn, som ikke levde opp.

Anna Elisabeth overtok driften av handelsstedet alene da Jens Nicolai døde i 1849. Hun drev det alene en tiårsperiode, før hun valgte å gifte seg på nytt. Siden hun ikke hadde noen arvinger til å overta, kjente hun nok et ansvar for å sikre en verdig etterfølger. Handelsstedets egen handelsfullmektig ble et naturlig valg, og de fikk tjue år sammen som ektefolk før Anna Elisabeth døde i 1879.

Zahl

Erasmus Benedict Kjerschow Zahl kom til Kjerringøy som handelsfullmektig enda mens Jens Nicolai Ellingsen levde. Han var et stort forretningstalent, og med ham starter den store oppgangstiden for handelsstedet.

I Zahls tid blir Kjerringøy handelssted det rikeste i hele Nord-Norge. Zahl drev stort og lenge gjorde han det godt med utrustning til fiskeflåten og salg og eksport av fisk. Storbonde og reder var han også, i tillegg til alt det som ellers fulgte med et handelssted på den tid.

Mot slutten av 1800-tallet ble tidene dårligere, og Zahl tapte store summer.

 

Anbefalt radio (snutt) - Zahl trodde på Hamsun, ifølge Johan Stokland på Hamarøy. Sendt 1959:

 

Etter Zahls tid

Zahl hadde ingen etterkommere som kunne overta driften av handelsstedet. Da han døde i 1900, ble pengene fordelt til dalevende slektninger, mens handelsstedet ble lagt ut på auksjon.

Arvingene brukte pengene de hadde fått til å kjøpe det aller meste av gården og løsøre som hørte til.
Gerhard Kristiansen med familie drev handelsstedet mindre skala som gård og lokalhandel.

 

 

Anbefalt radio - Tjenestejente på Kjerringøy. Ved Per Bjørn Pedersen, 1976:

BILDET i spilleren fra Kjerringøy. Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK.

Anbefalt radio:

 

Anbefalte artikler:

Bodø
Knut Hamsun
Familien Coldevin
Nordvik gård
Handelsstedet Selsøyvik
Handelsstedet Husby
Brodtkorbene på Tjøtta
Hårek på Tjøtta
Sandnes gård
Lars Aagaard Meyer

Fant du det du lette etter?