Zahl på Kjerringøy

Anbefalt radio (snutt) - Zahl trodde på Hamsun, ifølge Johan Stokland på Hamarøy. Sendt 1959:


BILDET i spilleren: Handelsstedet Kjerringøy, med nordlandsbåter i havna. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Erasmus Benedigt Kjerschow Zahl (1826-1900) var i sin tid Herren til Kjerringøy, Bodø kommune i Nordland.
 

Treg begynnelse

Alt på 1600-tallet var Kjerringøy skipperleie. Og da Nordland fikk sine egne privilegerte handelsmenn på slutten av 1700-tallet, fikk Johannes Stålenius Bernhoft tillatelse til å drive handel på stedet. Det gikk ikke så godt med handelen i disse første årene, og det var ikke før Christen Sverdrup overtok på begynnelsen av 1800-tallet det begynte å bli fart i sakene.

Datteren overtok

Sverdrup hadde tre døtre, en av dem var Anna Elisabeth. Hun giftet seg med Jens Nicolai Ellingsen som drev handelshuset frem til sin død i 1849. I de neste ti årene drev Anna Elisabeth stedet videre - helt til Erasmus Benedigt Kjerschow Zahl kom inn i bildet.

Giftet seg

Fremmed for hverandre var de to ikke ettersom Zahl hadde kommet til Kjerringøy som handelsbetjent året etter at Ellingsen døde. Og det gikk ikke likere til enn at de to fant hverandre, de giftet seg - hun 58 år gammel, han 33! De to fikk 20 år sammen før Anna Elisabeth døde i 1879.

Storbonde og reder

Zahl drev stort og lenge gjorde han det godt med utrustning til fiskeflåten og salg og eksport av fisk. Storbonde og reder var han også, i tillegg til alt det som ellers fulgte med et handelssted på den tid. Men mot slutten av 1800-tallet ble tidene dårligere, også Zahl tapte store summer. Nå var han jo også kjent for sin store gavmildhet, han var et menneske folk gikk til når nøden banket på døra.

Frivillig auksjon

Som naturlig kan være ble ekteskapet med Anna Elisabeth barnløst, så Zahl hadde ingen etterkommere som kunne overta driften av handelsstedet. Så da han forlot denne verden i 1900, ble det året etter stelt i stand en såkalt frivillig auksjon. Auksjonen var omfattet med svært stor interesse - til slutt var det Gerhard Kristiansen fra Kjerringøy som fikk tilslaget.

Anselig rikdom

Ved siden av en anselig samling hus, brygger og naust, kunne den nye eieren også skue utover 400 mål dyrket mark, på stallen sto det fem hester - i fjøset 30 kyr! Med på kjøpet hørte også seks husmenn, rikstelefon og båtanløp.

Zahl for historien

Men det blir nok allikevel E.B.K. Zahl som i ettertidens erindring vil knyttes til Kjerringøy.

Anbefalt radio - Tjenestejente på Kjerringøy. Ved Per Bjørn Pedersen, 1976:


BILDET i spilleren fra Kjerringøy. Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK.

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Bodø
Knut Hamsun
Familien Coldevin
Nordvik gård
Handelsstedet Selsøyvik
Handelsstedet Husby
Brodtkorbene på Tjøtta
Hårek på Tjøtta
Sandnes gård
Lars Aagaard Meyer
Sist endret 13.07.2016
Fant du det du lette etter?