Idrett


Anette Sagen.  - Klikk for stort bildeAnette Sagen. Foto: NRK ( NRK)
Her fins artiklene som handler spesielt om idrett i Nordland, men også noen der idrett delvis er tema, for eksempel i artiklene i kategorien "1900-tallet", som i kortform tar for seg hendelser i perioden 1900-1999.

Spør før bruk

Frem til 1963 var nordnorske lag «utestengt» fra allnorsk fotball. Helgen 23. til 25. august markerte F.K Bodø/Glimt at de, og 3 andre nordnorske lag, for første gang fikk delta i den norske cupen.

Anette Sagen (født 10. 01.1985) er en tidligere skihopper fra Mosjøen, Vefsn kommune i Nordland. 

Den 26. oktober 1975 kommer for nordlendingene til å være en dato som blir stående støtt i historiebøkene. 

AVDUKING: Så har skøytehelten Nils Aaness donert premiesamlingen sin til Andøy, her ved ordføreren, Jonni Solsvik.

På Andøya hadde han fortsatt heltestatus, 45 år etter at han tok EM-kransen på Nya Ullevi. 

Harald Berg (1941-), best kjent som ”Dutte”, Harald ”Dutte” Berg, regnes som en av Norges aller beste fotballspillere gjennom tidene. 

GENTLEMAN: Harald Andersen ble i sin tid kalt «Gentleman-bokseren fra Nord-Norge». Her i hans 80.år, i forbindelse med et radioportrett på NRK.

Harald Andersen (1925 - ) er fra Svolvær. Han var nord-norsk mester i boksing, og ble senere tatt ut på det norske landslaget. 

Innstrandens idrettslag ble stiftet 8. august 1920. Se en kort video med smakebiter fra Innstrandens nesten hundreårige historie.

STØTTE: 1000 tilskuere på tribunen i Narvik under opprykkskampen mot Stål høsten 2010 viste at den fotballhistoriske byen er sulten på suksess...

Mjølner ble historisk i 1972 da klubben som det første laget fra Nord-Norge spilte i den norske toppserien i fotball. 

Nils Egil Aaness (1936-) er fra bygda Haugnes på Andøya i Nordland. Han ble all round europamester på skøyter i Gøteborg 2. februar 1963.