Full fest for Nils på Andenes

AVDUKING: Så har skøytehelten Nils Aaness donert premiesamlingen sin til Andøy, her ved ordføreren, Jonni Solsvik.  - Klikk for stort bildeAVDUKING: Så har skøytehelten Nils Aaness donert premiesamlingen sin til Andøy, her ved ordføreren, Jonni Solsvik. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2008 ( Billy Jacobsen / NRK 2008)

På Andøya hadde han fortsatt heltestatus, 45 år etter at han tok EM-kransen på Nya Ullevi. 

Helten kom til sine egne. Denne februarkvelden i 2008 var kvelden for stolt idrettshistorie og nostalgi.

 

Anbefalt radio:

 

 

 

Fest og virak

-Jeg er takknemlig for at dere vil ta mot dette, sa skøytehelten Nils Aaness beskjedent til en fullsatt kommunesal på Andenes, av gamle venner og skøyteentusiaster.
Han hadde ikke trodd det skulle bli så mye virak rundt det hele, da han kom med sin forespørsel om kommunen ville ta hånd om premiene hans, ganske enkelt fordi han hadde flyttet til et mindre husvære, og ikke hadde plass mer.
HJEMME og under trening på Kobbevatnet ved Haugnes i 1952, da Nils Aaness var 16 år. Foto. Ragnvald Ludvigsen. - Klikk for stort bildeHJEMME og under trening på Kobbevatnet ved Haugnes i 1952, da Nils Aaness var 16 år. Foto. Ragnvald Ludvigsen. (HJEMME og under trening på Kobbevatnet ved Haugnes i 1952, da Nils Aaness var 16 år. Foto. Ragnvald Ludvigsen.)
 

Så kom "Kupper’n"

For fest ble det på Andenes, lengst nord i Nordland, med et overraskende ”dukk-opp” av Nils Aaness’ gamle skøytevenn, Knut ”Kupper’n” Johannessen, med skreimøljefest, samt med en høytidelig avduking av premiesamlingen i en hall i rådhuset.
 

Inspirasjon

-Samtidig håper jeg at dette kan være en inspirasjon for ungdommer, som et bevis på at det er egen innsats som betyr noe, ikke hvor man kommer fra, sa Aaness, som begynte sin skøytekarriere på Kobbevatnet sør i hjembygda Haugnes på Andøya.
 

-En ære

Ordfører Jonni Solsvik sa at det var en ære for kommunen å få premiesamlingen til Aaness i gave, og mente for øvrig at idrettstalentet Aaness hadde nådd langt uansett hvilken gren han hadde valgt.

Knut ”Kuppern” Johannessen, som tok sølv da Nils Aanes i 1963 vant Europamesterskapet i all round på Nya Ullevi i Gøteborg, mente kameraten var et naturtalent som skøyteløper, men skrøt like mye av mannens lunhet og stødighet som menneske.

Trygghet

Han fortalte også om en spesiell trygghet i det norske landslaget som tok firedobbelt i det samme mesterskapet, som tusenvis av nordmenn hadde reist over kjølen for å se. De andre to var Per Ivar Moe og Magne Thomassen. På toppen av det hele hadde de en legendarisk norsk trener: Stein Johnsen.
 

-Ærlig fortjent

-Dette har Nils virkelig fortjent, sa Kuppern til alle andværingene som hadde møtt opp på skøytefesten søndag 3. februar, så å si på timen 45 år etter at Andøy-helten tok EM-kransen.
 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalte artikler:

Andøy
Nils Aaness
Haugnes