Nils Aaness

Nils Egil Aaness (1936-) er fra bygda Haugnes på Andøya i Nordland. Han ble all round europamester på skøyter i Gøteborg 2. februar 1963. 

Anbefalt radio:

 

Nils Aaness gikk først for Harstad Skøyteklubb, senere for Tromsø Skøyteklubb og Mo Skøyteklubb, før han ble medlem i Oslo Skøiteklub.
Nils Aaness var den første nordmannen som tok en internasjonal tittel på skøyter etter den såkalte skøyterevolusjonen i Norge i 1963; etter oppsiktsvekkende sterke resultater under trener Stein Johnsen.'''

 


Svake tider…

Det sto heller dårlig til med norsk skøytesport i slutten av 1950 -årene og ved inngangen til 60-årene. Vi var i ferd med å bli distansert av russere, finner og nederlendere.
 

Nye treningsmetoder

Noe måtte gjøres, vår nasjonale prestisje sto på spill. Redningen ble Stein Johnsen, tidligere topp diskoskaster - nå trener med nye metoder. Og utrolig nok - underet skjedde - i løpet av et par år kunne vi igjen kjempe i toppen.
 

Kom med på 1950-tallet

Sammen med klubbkameraten Svein Erik Sogge fra Harstad kom Nils Aaness inn i norsk skøytesport på slutten av 50-tallet. Han ble kanskje sjøl mest overrasket selv da han tok 3. plassen på 1500 meteren under NM i 1959, kanskje enda mer da han samme år tuktet både nederlendere og nordmenn på den samme distansen i landskampen. Under sin internasjonale debut året etter, under EM, forbauset han mange med en 3. plass på 500 meteren.

 

Konkurrerte med ”Kuppern”

Jevnt og trutt arbeidet Nils Aaness seg opp mot toppen. Vi skal huske at han i den første delen av sin karriere hadde konkurrenter som Knut “Kuppern” Johannessen og Torstein Seiersten - senere med Per Ivar Moe og Magne Thomassen. Dette forklarer kanskje at Nils Aaness aldri ble norgesmester på skøyter, han står igjen med tre sølvmedaljer.
 

Storåret 1963

Det store året for Nils Aaness ble utvilsomt 1963. En optimistisk tropp reiste til Gøteborg og Nya Ullevi for å omsette gode resultater tidlig i sesongen i praksis. Det gjorde det også til gagns. Allerede fra 500 meteren av viste Aaness at han ville være med å kjempe om det edleste metallet. Siden fulgte han opp med glimrende prestasjoner på 1500 og 5000 meteren - foran den avgjørende 10.000 meteren ledet han i sammendraget. Med “Kuppern” på startstreken kunne man likevel aldri vite - han var jo langdistansekongen framfor noen.
 

Kransen til Aaness

Men Nils Aaness holdt unna. Søndagskvelden kunne han stige opp på seierspallen som europamester. Med “Kuppern”, Per Ivar Moe og Magne Thomassen på de neste plassene. En skikkelig norsk storeslem og en solid revansje etter mange magre år.
 

Bronse i VM

Nils Aaness var naturligvis med den norske troppen til VM i Karuizawa i Japan tre uker senere. Forventningene etter suksessen i Gøteborg var enorm. Det kunne ikke bli annet enn en norsk mester. Slik gikk det ikke, derimot kom svensken Johnny Nilsson sterkt tilbake med verdensrekorder på de to lengste distansene og seier sammenlagt. Mens Nils Aaness tok en flott bronsemedalje.
 

Oscar og stipend

En stor idrettsmann som også ble hedret med norsk skøytesports høyeste utmerkelse - Oscarstatuetten. Og fra hjemkommunen vanket det 1000 kroner i skolestipend for prestasjonene på isen.
 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalte artikler:

Andøy
Full fest for Nils på Andenes
Haugnes