Alberthaugen skoleAnbefalt fjernsyn: Alberthaugen-elevenes utfordring på Saltfjellet. April 2012. Reporter: Barbro Andersen:


Alberthaugen skole er en ungdomsskole for elever som ikke passer helt inn i den vanlige skolen. Skolen drives av Bodø kommune, og har tilhold ved Nordland Kultursenter like utenfor Bodø sentrum.
FISKELYKKE: Tre elever og en lærer med fin fangst. Fra Alberthaugens store vintertur på Saltfjellet i 2012.  - Klikk for stort bildeFISKELYKKE: Tre elever og en lærer med fin fangst. Fra Alberthaugens store vintertur på Saltfjellet i 2012. Foto: Barbro Andersen / NRK ( Barbro Andersen / NRK)
Det hele begynte som et kriseprosjekt ved Kirkhaugen skole i Bodø i 1983, og fikk status som egen skole i 1985, da med navnet Stormyra skole.
I 1989 flyttet skolen til området ved Nordland Kultursenter, og tok navnet Alberthaugen, etter en haug like ved.
 

Leder siden starten

Øystein Bjørbæk har vært leder og lærer helt fra begynnelsen; rektor siden 1987.
Slik har skolen sjøl definert sitt formål:
"Alberthaugen skole inngår som en del av Bodø kommunes satsing for å gi alle elever i ungdomsskolen en likeverdig og tilpassa opplæring.
Vår oppgave er å gi et godt tilbud til elever som av ulike grunner ikke trives eller får det til på sin kretsskole."
TIL FJELLS: Elevene Andrea Kristin Selfors (til venstre) og Katarina Andorsen på Saltfjellet med klassen i 2012.  - Klikk for stort bildeTIL FJELLS: Elevene Andrea Kristin Selfors (til venstre) og Katarina Andorsen på Saltfjellet med klassen i 2012. Foto: Barbro Andersen / NRK ( Barbro Andersen / NRK)
Årlig tar skolen inn 10-12 elever. Skoleåret 2011-12 var elevtallet 13.

Utfordringer i naturen

I tillegg til vanlige skolefag, er friluftsliv en viktig del av skolelivet på Alberthaugen – herunder utfordrende utflukter med overnatting ute.
– På en vanlig skole hadde jeg kanskje ikke overlevd. Det har betydd veldig mye for meg å komme inn på Alberthaugen. Her har jeg lært noe, i stedet for å sitte bakerst i klasserommet og ikke få hjelp, sa elev Joakim Korneliussen i et intervju med NRK under en vinterlig utflukt på Saltfjellet i 2012; tydelig stolt over det han har fått til på sin nye skole.

-Klarer du dette - klarer du livet

– Når du får så store utfordringer som dette - og klarer det – da kan du kanskje også greie andre utfordringer senere i livet. For dette er ei stor utfordring. Men det er positivt, veldig positivt, sa Katarina Andorsen på den samme saltfjellturen.
SJEFEN: Øystein Bjørbæk har vært lærer og sjef på Alberthaugen skole siden begynnelsen.  - Klikk for stort bildeSJEFEN: Øystein Bjørbæk har vært lærer og sjef på Alberthaugen skole siden begynnelsen. Foto: Barbro Andersen / NRK ( Barbro Andersen / NRK)
Mens rektor Øystein Bjørbæk sa det slik:
– Vi har altfor mange ungdommer i norsk skole som ikke makter livet sitt, rett og slett. Og de er vi nødt til å ta vare på før de går til grunne. Da er turer som dette et av områdene der de kan oppleve seire, vinne frem og føle at de er verdt noe.

Anbefalt fjernsyn: Alberthaugen - med Svalbard som klassesrom. Fra 1996. Reporter Barbro Andersen:Anbefalte artikler:

Bodø