Katolsk kloster i LofotenAnbefalt radio:


MUNKEN: Christian Wojcik foran klosterets kapell.  - Klikk for stort bildeMUNKEN: Christian Wojcik foran klosterets kapell. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2007 ( Billy Jacobsen / NRK 2007)

Klosteret i Storfjord i Vestvågøy er det første kontemplative mannskloster som er grunnlagt i Norge siden middelalderen.
Storfjord gård ble overtatt av den katolske kirken så tidlig som i 1935, hvor det snart også ble innredet et kapell for gudstjenester.
 

Kloster fra 2004

Men kloster ble det ikke før i 2004, da det først var tre munker, cisterciensermunker fra Polen, som befolket klosteret.
Det skulle likevel bli enda færre. Da NRK var på besøk høsten 2007 var det bare en igjen, Christian Wojcik.
Wojcik, den siste munken i Lofoten, hadde likevel til hensikt å holde klosteret.

-Må jo tro

-Jeg må jo tro, og kanskje kommer det noen munker hit neste sommer, sa Wojcik.
Han regnet med at et sted mellom ti og femten munker ville være det ideelle antallet i Storfjord, men han hadde ingen tro på at de skulle bli så mange på kort sikt.
-Men en gang, kanskje…

Trives

Han for sin del trivdes iallfall godt både i Lofoten og på den gamle Storfjord Gård i Vestvågøy, som ligger på en høyde ved riksveien mellom Stamsund og kommunesenteret Leknes.

Også i statskirker

Christian Wojcik har under sitt opphold i Lofoten hatt flere gudstjenester i ulike bedehus og statskirker i øyriket, blant annet i Reine kirke, fordi det da var en god del polske arbeidere i området.
Om sommeren har han holdt gudstjenester i klosterets eget kapell, og kan berette om godt besøk av utenlandske katolikker på ferietur i Lofoten.

Anbefalte artikler

Vestvågøy
Kirker i Vestvågøy