Dødsskipet ”Rigel”

Anbefalt fjernsyn - En overlevende forteller - i 2004, 60 år etter katastrofen. Ved Lars-Bjørn Martinsen:

 

 

 

 

DØDSFELLE: Det tyske fangskipet «Rigel» under bombing av britiske fly. En ufattelig tragedie er et faktum. - Klikk for stort bildeDØDSFELLE: Det tyske fangskipet «Rigel» under bombing av britiske fly. En ufattelig tragedie er et faktum. (DØDSFELLE: Det tyske fangskipet «Rigel» under bombing av britiske fly. En ufattelig tragedie er et faktum.)
Den største og verste enkeltragedien under den 2. verdenskrig i Norge skjer den 27. November 1944 utenfor Tjøtta i Alstahaug, Nordland.
Denne dagen er fangeskipet M/S “Rigel” , rekvirert av tyskerne fra rederiet Bergenske, på vei sørover, trolig med rundt 2800 mennesker ombord; fanger, besetning og vaktmannskaper.

 

 

Stuet i lasterom

 

Bortsett fra åtte nordmenn og 95 tyske desertører, består transporten av russiske og serbiske fanger. De er alle stuet sammen i lastrommene under umenneskelige forhold.
 

 

Anbefalt radio - "Rigel" - krigens største tragedie. Ved Leif B. Lillegaard, 1966:

 

 

 


 

 

 

Bombet av fly

 

Ved Rosøya blir “Rigel” oppdaget av fly fra et britisk hangarskip. Flyene lar ikke sjansen gå fra seg, det blir åpnet ild og snart står Rigel i brann. Det bryter ut full panikk blant fangene som er innelukket i en dødefelle.
TRENGSEL: En ufattelig mengde fanger ble stuet sammen ombord i skipet, som var rekvirert av den tyske krigsmakta fra rederiet Bergenske. - Klikk for stort bildeTRENGSEL: En ufattelig mengde fanger ble stuet sammen ombord i skipet, som var rekvirert av den tyske krigsmakta fra rederiet Bergenske. (TRENGSEL: En ufattelig mengde fanger ble stuet sammen ombord i skipet, som var rekvirert av den tyske krigsmakta fra rederiet Bergenske.)
 

 

2571 omkom

 

Til slutt klarer den tyske kapteinen å sette “Rigel” på land på Rosøya. Men det hjelper så lite - katastrofen er allerede et faktum.
Det har vært usikkert hvor mange som faktisk omkom i "Rigel"-tragedien, men det blir anslått at så mange som 2571 mennesker, hvorav de fleste sovjetere, satte livet til denne mørke novemberdagen i 1944 - av dem minst 2100 av fangene.
 

 

Krigskirkegård

 

Rigel ble i mange år liggende halvt oppe på land på Rosøya, klart synlig fra skipsleia. I 1951 beslutter regjeringen at til sammen ca. 9000 russiske krigsgraver skal samles på Tjøtta der det skal anlegges en krigskirkegård.
ETTERPÅ. Kapteinen prøvde, men katastrofen er et faktum. - Klikk for stort bildeETTERPÅ. Kapteinen prøvde, men katastrofen er et faktum. (ETTERPÅ. Kapteinen prøvde, men katastrofen er et faktum.)
MINNESTED: Russisk krigskirkegård på Tjøtta i Alstahaug.  - Klikk for stort bildeMINNESTED: Russisk krigskirkegård på Tjøtta i Alstahaug. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
 

Monument på Tjøtta

 

I 1977 ble det avduket et monument på krigskirkegården på Tjøtta over de omkomne fra “Rigel”.
 

 

Anbefalte artikler:

 

Alstahaug
Grane
Majavatn-tragedien
Krigsofre fra Vevelstad
Narvik 1940
Lofotraidet
Bombingen av Bodø under 2. verdenskrig
Jonny Larsen-saken