Øyvind Finnsson Skaldespiller

Øyvind Finnsson Skaldespiller (ca 920 - ca 990) fra Alstahaug var bonde, hird og skald. Og han var far til vikinghøvdingen Hårek på Tjøtta.
Sønnen Hårek overtok Tjøttagodset, som ligger i Alstahaug på Helgeland i Nordland, etter sin far.
Denne gården lå trolig i nærheten av det som senere ble kjent som Tjøtta Gård. 

Dikter og forteller

Øyvind Finnsson var skald, som var benevnelsen på en norrøn dikter og historieforteller.
Men hvorfor tilnavnet Skaldespiller (skaldeforderver)?
Ifølge Wikipedia kan dette "ha samanheng med at Øyvind ved å plagiere eldre verk braut reglane for god skaldeskikk", slik at han dermed ødela for andre skalder. Tilnavnet skaldespiller var likevel en hedersbetegnelse i samtiden.
 

Siste kjente hirdskald

Øyvind Finnsson var også hird, som i middelalderen var betegnelsen på livvaktene til konger eller andre stormenn, i hans tilfelle for kong Håkon den gode" og senere kong "Harald Gråfjell" - som Øyvind også diktet og fortalte for. Altså var han en hirdskald", forøvrig den siste kjente norske hirdskald.
 

Har plass i "Ja, vi elsker"

Det er Øyvind Finnsson det synges om i andre verset av nasjonalsangen "Ja, vi elsker":
(....)
Dette landet Håkon verget,
medens Øyvind kvad;
Olav på det land har malet
korset med sitt blod
fra dets høye Sverre talet
Roma midt imod.
 

HEDRET: Sigrid på Sandnes er hedret med statue i en park i Sandnessjøen, kommunesenteret i Alstahaug.  - Klikk for stort bildeHEDRET: Sigrid på Sandnes er hedret med statue i en park i Sandnessjøen, kommunesenteret i Alstahaug. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Familier med makt

Foreldrene til Øyvind var Finn Skjalge Øyvindsson og Gunhild Halvdansdatter, som var datter av Halvdan Jarl, og datterdatter av kong Harald Hårfagre.
Finn Skjalge Øyvindsson var sønn av Sigurd Sigurdsdatter (født cirka 850), Sigrid på Sandnes (også dette i Alstahaug), og hennes tredje og siste ektemann, Øyvind Lambe.
Sigrid (født cirka 850) var datter av Sigurd på Sandnes, som var herse (lendmann, som blant annet krevde inn skatter på vegne av kongen); Sigurd Herse.
Øyvind Finnsson var gift, men ektefellens navn er, ifølge Store Norske Leksikon, ukjent.
Kilder:
NRK
Torolvstein.no
Helgeland Arbeiderblad
Snl.no (Store Norske Leksikon)
Snorre Sturluson: Norges kongesagaer

 

Anbefalte artikler:

Alstahaug
Hårek på Tjøtta
Sandnes gård
Sigrid på Sandnes
Brodtkorbene på Tjøtta
Petter Dass
Nordvik gård
Kirkene i Dønna
Handelsstedet Selsøyvik
Handelsstedet Husby
Brodtkorbene på Tjøtta
 


TJØTTA: Landsbruksområde på Tjøtta i Alstahaug, i farvannet Hårek regjerte.  - Klikk for stort bildeTJØTTA: Landsbruksområde på Tjøtta i Alstahaug, i farvannet Hårek regjerte, og der han overtok Tjøttagodset etter sin far, Øyvind Finnsson Skaldespiller. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)