Sandnes gård


Sandnes gård ligger på øya Alsten (Alost på gammelnorsk) i Alstahaug på Helgeland i Nordland.
Gården var et maktsentrum i Hålogaland i vikingtiden, som gjerne blir tidfestet til årene cirka 800 til 1050 - mens det er vanlig å tidfeste middelalderen til perioden årene 500 til 1500.

 

 

Kunnskap og opplevelser

 

 

Det er bygd opp et museum/opplevelsessenter på stedet, kalt Torolvstein (stiftet i 2006). På hjemmesiden siterer Torolvstein blant annet slik om Sandnes fra Egil Skallagrimsons saga:
”…en øy som heter Alost, en stor og god øy. (…) Der bodde en mann som hette Sigurd (800-873). Han var den rikeste mannen der nordpå og lendmann, klok og vis.”
HEDRET: Sigrid på Sandnes er hedret med statue i en park i Sandnessjøen, kommunesenteret i Alstahaug.  - Klikk for stort bildeSTATUE av Sigrid på Sandnes i Sandnessjøen. Hun er bestemor til Øyvind Finnsson Skaldespiller, og oldemor til Hårek på Tjøtta. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
 

To ektemenn drept i kamp

Sigurds eneste barn var datteren Sigrid, Sigrid på Sandnes. Hennes to første ektemenn, av i alt tre, ble begge drept i slag. Det andre slaget nettopp på Sandnes, etter at kong Harald Hårfagre cirka året 891 sendte en hel hær til Sandnes for drepe Torolv; blant som følge av arvestrid, og hevngjerrig intrigespill, som førte til at Torolv til slutt kom i unåde hos kongen. Under slaget på Sandnes settes et langhus på gården i brann – og Torolv blir drept.
 

Ny mann for Sigrid

Etter at Torolv ble drept bestemte kongen at Øyvind Lambe skulle arve alle eiendeler etter Torolv – herunder Sandnes. Torolv giftet seg også med enken Sigrid – noe som også var etter kongens ønske.
Paret ble besteforeldre til Øyvind Finnsson Skaldespiller på Tjøtta.
Kilder:
NRK
Torolvstein.no
Snl.no (Store Norske Leksikon)
Snorre Sturluson: Norges kongesagaer
 

Anbefalte artikler:

Alstahaug
Øyvind Finnsson Skaldespiller
Hårek på Tjøtta
Sigrid på Sandnes
Hålogaland
Vikingtiden
Middelalderen
Brodtkorbene på Tjøtta
Petter Dass
Nordvik gård
Kirkene i Dønna
Handelsstedet Selsøyvik
Handelsstedet Husby
Brodtkorbene på Tjøtta