Nanna With

Hamnøy i Moskenes med Reinefjorden.  - Klikk for stort bildeHamnøy i Moskenes med Reinefjorden. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009) Nanna With (1874-1965) var født på Andenes. Hun var musiker, forfatter, og redaktør i Vesteraalens Avis, og da Norges første kvinnelige redaktør i nyhetspressen. 

Nanna With var datter av Richard With, kjent hurtigrute-gründer fra Vesterålen.


 Studerte musikk

I 1889 flyttet hun sammen med familien til Bergen, der hun gikk på fru Griegs skole. Senere studerte hun musikk og sang i Paris og Berlin, og hun hadde også en periode som musikklærer.
 

Norges første kvinnelige redaktør

I 1905 tiltrådte hun som redaktør i Vesteraalens Avis på Stokmarknes, for en periode på cirka 2 år, der hun forøvrig samtidig etablerte Vesteraalens Kvindesaksforening.
Noen år senere - i Kristiania - etablerte hun bladet "Hver 14de dag" og forlaget Nanna With Forlag. Bladet ble senere solgt, og endret da navn til "Hver 8de dag".
 

Skrev tegneserie

Nanna With Forlag ga blant annet ut et biografisk leksikon, og i perioden 1912-1913 tegneserien "Kari, Per og Søren på bytur", som hun sjøl skrev teksten til.
Nanna With hadde også en periode som frilansjournalist, blant annet for Aftenposten.
 

Lagde foreninger i fleng

Hun var med å stifte Oslo Musikklærerforening, og var foreningens første leder. Hun ledet Norsk Yrkeskvinneforening og Oslo Kvinnelige Handelstandsforening.
Nanna With var aktiv i Norske Kvinners Sanitetsforening. Og hun dannet kvinnegruppa i Frisinnede Venstre, som hun senere meldte seg ut av - for så å etablere Oslo Kvinneparti.
Ja, hun stiftet endog Norges Selververvende Kvinners Landsforbund.
 

Etablerte Studenthjem

Under tiden i Oslo var Nanna With også aktiv i Nordlendingenes Forening, og hun var sentral i etableringen av Nordnorsk Student- og Elevhjem, som ble tatt i bruk cirka 1960, etterhvert kalt Studenthjemmet i Oslo. Og der det med tiden kom på plass en byste av den usedvalig engasjerte Nanna With fra Vesterålen.
 

Foredrag landet rundt

Innimellom reiste Nanna With landet rundt og holdt foredrag om de forskjelligste emner. Hun skrev endog sine memoarer - med tittelen Noe å leve for, som kom ut i 1960.
 

Anbefalte artikler:

Andøy
Richard WithFant du det du lette etter?