Jens Steffensen

STATUE: Jens Steffensen i egenskap av ruvende statue i Svolvær.  - Klikk for stort bildeSTATUE: Jens Steffensen i egenskap av ruvende statue i Svolvær. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)

Jens Steffensen (1891-1961) fra Bø, Vesterålen i Nordland, blir av mange kalt for råfisklovens far - loven fra 1938 som skulle sikre fiskerne et minimum av rettigheter.

Sterk debattant

I dette arbeidet sto Steffensen sentralt - han var en som så visst ikke la fingrene i mellom i diskusjoner og debatter. Og var en fryktet og kunnskapsrik motstander når fiskeriene ble brakt på bane.
 

På havet som 15-åring

Jens Steffensen startet på havet som 15-åring. Senere arbeidet han noen år som anleggsarbeider, han var gruvearbeider både i Kirkenes og på Svalbard før han skaffet seg sin egen skøyte. Fra da av ble Jens Steffensen talsmann for sine yrkesbrødre - og politiker.
 

På Stortinget

Allerede i 1934 ble han valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet - der han satt helt frem til i 1957. I disse årene var han også i to perioder formann i Norges Fiskarlag (1937-1941, 1949-1950) og fra 1951 og til sin død formann i Norges Råfisklag.
 

-Må jo lære synden å kjenne!

Steffensen var først og fremst talsmann for det tradisjonelle fiske med juksa, line og garn - trål og not ville han helst ikke høre snakk om, selv om han selv var medeier i et par nøter. Når dette ble brakt på bane, avfeide han det bare med at han jo måtte lære synden å kjenne!
 

Fargerik

Bøfjerdingen Jens Steffensen er utvilsomt en av de mest fargerike fiskeripolitikere vi har fostret her til lands. Frittalende og med ramsalte replikker - omstridt, men respektert for sitt sterke engasjement for fiskernes sak.
 

Anbefalte artikler: