Kunstverket som samler folket

FOLKEKJÆR: «Mannen fra havet» av kunstneren Kjell Erik Killi Olsen står på en høyde ved Vinjesjøen i Bø i Vesterålen.  - Klikk for stort bildeFOLKEKJÆR: «Mannen fra havet» av kunstneren Kjell Erik Killi Olsen står på en høyde ved Vinjesjøen i Bø i Vesterålen. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

 ”Mannen fra havet” har blitt i et samlingspunkt for folket i hele Bø kommune, mener ordfører Sture Pedersen.
-Den har også blitt en turistattraksjon, sier Pedersen i et intervju med NRK om skulpturen sommeren 2009.
”Mannen fra havet” er Bø kommune sitt bidrag i Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen er fire og en halv meter høy. Mannen i støpejern holder frem ei prisme i krystall med begge nevene. Og han har en miniskulptur innfelt i ryggen, av ei gullforgylt kvinne.
Det er kunstneren Kjell Erik Killi Olsen, født i 1952 i Trondheim, som har skapt verket, som kom på plass ved Vinjesjøen i 1994.-Stolte og oppreiste

To år tidligere, 19. mars 1992, sa Killi Olsen dette til Bladet Vesterålen: ”Jeg vil lage en skikkelse som kan symbolisere menneskene som bor her, stolte og oppreiste, tross vær vind.”
 

-Folkekjær

-Jeg tar stadig turen hit, for å se og la tankene fare, sier ordfører Pedersen, som langt ifra er alene om akkurat det.
-Folk i Bø, ja over hele Vesterålen, har blitt glad i skulpturen, og det har blitt vanlig for de som bor her å ta med seg gjestene sine hit, når de får besøk, sier Pedersen.
ORDFØRER i Bø, Sture Pedersen.  - Klikk for stort bildeORDFØRER i Bø, Sture Pedersen. Foto: Kari Skeie / NRK ( Kari Skeie / NRK)
-Jeg syns den bærer mye av kystkulturen vår i seg. Her er en sammenheng mellom det som har skjedd på land og det som har skjedd på havet, mener ordføreren.
I 2009 var det feiring i Bø, en 15 års bursdagsfest for ”Mannen fra havet”.
 

Engasjerer folk

Dette jubileet ble behørig markert; og da blant annet med konkurranse om hvem som kunne ta det beste fotografiet av Mannen, hvorpå de beste resultatene havnet på veggen i Bø Bygdemuseum, som ligger et lite steinkast fra selve skulpturen.
Ett av mange eksempler på hvordan skulpturen har fått spille en utvidet rolle i det lokale kulturlivet.
 

Anbefalt radio:Anbefalte artikler

Skulpturlandskap Nordland i Bø
Skulpturlandskap Nordland