Magnus Andersen

Magnus Andersen (1916-1994) er født i Andøy. Etter hvert ble det Bø i Vesterålen for fiskeren som ble toppolitiker.

Som så mange andre unge gutter i Vesterålen på denne tiden, startet Magnus Andersen tidlig yrkeslivet i fiskebåten, bare 14 år gammel. Og han rodde fiske i mer enn 20 år.

 

 

Formann i Fiskarlaget

 

 

Men han kom tidlig med i fiskerorganisasjonene, og i 1955 ble han valgt til formann i Norges Fiskarlag. Fra 1961 var han også utvalgsformann for loftfisket.
 

Ved Kongens bord

Og Magnus Andersen skulle etter hvert klatre videre i sin politiske karriere, og endte til slutt ved Kongens bord som fiskeriminister. Først i Einar Gerhardsens regjering i to år fra 1963, senere tjente han i Trygve Brattelis kortvarige regjering noen måneder til like etter EEC-avstemningen i 1972. Han ble også innvalgt på Stortinget fra 1965 til 1973.
 

Midt i EEC-striden

Den siste perioden som fiskeriminister var neppe en lykkelig tid for Magnus Andersen. Han måtte overta departementet etter Knut Hoem, som trakk seg som følge av den opphetete debatten rundt medlemskap i EEC, som EU het den gangen.
 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så å si hele kysten imot

Andersen kom midt opp i et heksebol, der så å si hele kystnorge var i mot et medlemskap. Han hadde sannsynligvis den mest belastende posten i regjeringen. Mange mener at Andersen i lojalitet til partiet ofret seg på denne uriasposten.
Regjeringen Korvald overtok regjeringskontorene en måneds tid etter folkeavstemningen i september.
 

Anbefalte artikler:


Andøy