Naturen i Bø

YTTERSIDA: Gaukværøya og Bø i midnattsol, sett fra fjellmassivet Matmora i Lofoten. Sola i nord.  - Klikk for stort bildeYTTERSIDA: Gaukværøya og Bø i midnattsol, sett fra fjellmassivet Matmora i Lofoten. Sola i nord. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Bø kommune omfatter den sørvestlige delen av Langøya i Vesterålen, Nordland. Kommunen er særdeles rik på øyer og skjær, med 1628 i tallet.


 Verdens eldste

PROFIL: Gaukværøya er en kjent fjellprofil for bøfjerdingene.  - Klikk for stort bildePROFIL: Gaukværøya er en kjent fjellprofil for bøfjerdingene. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Naturen er ellers preget av fjorder mellom bratte og steile fjell - Malnesfjorden, Ryggefjorden og Åsanfjorden, for å nevne noen. Og nettopp ved Åsanfjorden finner vi verdens eldste fjell, en eruptiv- og gabbrolignende bergart, dannet av varme, flytende lavamasser for 3500 millioner år siden!
 

Alpelandskap

Yttersida av Langøya kan minne om et alpelandskap, med tinder som reiser seg sylspisst mot himmelen. Den høyeste toppen i kommunen er Åsantinden med sine 680 m o.h.
 

Brede strandflater

STRAND: Fjærvollstranda i Bø.  - Klikk for stort bildeSTRAND: Fjærvollstranda i Bø. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Når vi nærmer seg kysten skifter naturen over fra ville fjell til åpne og brede strandflater. Særlig markant er det sør i kommunen. I så måte er Svinøyvalen et godt eksempel, med sin 1870 meter lange strand - i godt sommervær også er en populær badeplass. Fjærvollstranda er heller ikke å forakte med sine 800 meter.
 

Fuglefjell

Fuglefjellene i Nykvåg er en av de store turistattraksjonene i Bø. Nykvåg er omkranset av seks nyker som alle huser ulike fuglearter. Der kan du påtreffe både hekkende krykkjer, lomvier og alker - i hulganger i gressbakken holder lundene til. Og du blir heller ikke snytt for havørna i stille flukt over alle sine artsfrender. For øvrig finner vi alle av de vanlige sjøfuglartene både rundt Nyvåg og ellers i kommunen.
 

Våtmarksområde

Ved Straume ligger det et våtmarkområde med stor artsrikdom. Der finner du både brunnakke og toppand, brushane og horndykker - og i heldigste fall storlomen. Og mange, mange flere arter.
 

Anbefalt fjernsyn fra Steinsvika i Bø november 2011: Gunnhild Paulsen fisker sild med bare nevene, mens søsteren Marianne Dahl filmer:Anbefalt radio:Anbefalte artikler:


Ringstad Sjøhus