Regine Normann

REGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen:  - Klikk for stort bildeREGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen: Billy Jacobsen / NRK (REGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen: Billy Jacobsen / NRK) Billy Jacobsen / NRK

Regine Normann (1867-1939) regnes som Nord-Norges første store kvinnelige forfatter. Hennes frodige skrivekunst trollbinder fremdeles.

Jenta fra Mårsund i Bø satte  tydelige spor etter seg i litteraturen
 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

Vanskelig oppvekst

Hun hadde en vanskelig oppvekst. Faren døde da hun var fire år, og moren stod alene med fem søsken under åtte år. Regine ble satt bort til slektninger utenfor Harstad. Da hun var 11 flyttet hun tilbake til Mårsund i Bø og bodde hos onkelen. Moren har giftet seg på nytt og flyttet fra stedet.
 

Guvernante

Etter at hun er konfirmert får hun arbeide som guvernante hos sognepresten. Sogneprest Uchermann skal ha vist stor interesse for tjenerskapet - Regine var nok intet unntak.
 

20 år eldre ektemann

1. nyttårsdag 1885 ringer det til gudstjeneste i Malnes kirke. Det de fleste bøfjerdinger ikke vet, er at det også skal stå et bryllup i kirken. Bruden er den 17 år gamle Regine Normann, som skal gifte seg med bygdas lærer og kirkesanger; den 38-årige Peder Johnsen.
 

”Ti år under voldtekt”

Det ble ingen lykkelig tid for Regine. Hun har begynt å skrive, det likte ikke ektemannen som river i arkene i stykker. Ti år under voldtekt, er hennes karakteristikk av ekteskapet. Hun reiser fra kirkesangeren i 1896, til Kristiania. Her avla hun lærerprøven i 1897.
 

Lærer i Kristiania

 Regine Normann fikk arbeid som lærerinne ved Sofienberg skole i hovedstaden. Bruddet med fortiden i Vesterålen er endelig. I 1905 ble ekteskapet med Peder Johnsen oppløst. I Kristiania er det ingen som har hindret henne i å skrive. Det er dette året Regine Normann debuterer med romanen “Krabvaag. Skildringer fra et lite fiskevær.” Manuset til romanen ble sendt til forlaget med Henrik Ibsens støtte.
 

17 bøker

Dette er innledningen til et forfatterskap som skulle komme til å strekke seg over 30 år. Romaner, fortellinger - noveller og eventyr - i alt 17 bøker har Regine Normann etterlatt seg.
 

Gift med forfatter

Hun finner omsider kjærligheten og gifter seg med forfatteren Tryggve Andersen. Ikke desto mindre glir de fra hverandre - etter få år må Regine se enda en skilsmisse i øynene. I disse årene gir hun ut “Barnets tjenere” og “Fåfengt”.
 

20 år i forfatterforeningen

Men nå er hun opptatt i det gode litterære selskap. Hun blir valgt inn i styret i Den norske Forfatterforning, og det forteller litt om den posisjon hun hadde opparbeidet seg at hun forblir i dette vervet i nesten 20 år.
 

Eventyr fra barndommen

I denne perioden gir hun ut samlingen “Eventyr”, kanskje det verket som har blitt stående som det viktigste i hennes forfatterskap. Her boltrer Regine Normann seg i myter og mystikk i fortellinger hun har hørt som barn. Om tusser og troll og draug og hulder. Hun får glimrende kritikker og står nå på høyden som forfatter.
 

Dør i nord

Til tross for såre minner fra oppveksten - Regine som nå er blitt pensjonist, bestemmer seg for å flytte nordover. Men hennes tid er snart omme. Hun har bare så vidt kommet seg i orden i bestefarens stue på Steinsland i Skånland kommune, da hun blir syk og dør i august 1939.
 

Anbefalte artikler:


Gisken Wildenvey