Regine Normann

REGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen:  - Klikk for stort bildeREGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen: Billy Jacobsen / NRK (REGINE NORMANN: Fra en utstilling i bygdemuseet i Bø i Vesterålen, som blant annet i form av en rekke fotografier forteller om livet til Regine Normann. Foto fra utstillingen: Billy Jacobsen / NRK) Billy Jacobsen / NRK

Mange har utropt Regine Normann (1867-1939) til Nord-Norges første store kvinnelige forfatter, etter at de har latt seg trollbinde av hennes frodige skrivekunst.

Jenta fra Mårsund i Bø satte iallfall tydelige spor etter seg i litteraturen
 

Anbefalt radio:

 

Vanskelig oppvekst

Hun hadde en vanskelig oppvekst. Faren dør tidlig, og fra en relativt sorgløs barndom opplever Regine at hjemmet går i oppløsning. Hun blir satt bort, og må klare seg så best hun kan under skiftende forhold.

Sammen med presten?

Etter at hun er konfirmert får hun arbeide som guvernante hos sognepresten. Sogneprest Uchermann er en usedvanlig viril herrens tjener, hans kone føder barn på løpende bånd. Men sognepresten skal også ha vist stor interesse for tjenerskapet - i så måte var antakelig Regine intet unntak.

20 år eldre ektemann

1. nyttårsdag 1885 ringer det til gudstjeneste i Malnes kirke. Det de fleste bøfjerdinger ikke vet, er at det også skal stå et bryllup i kirken. Bruden er den 17 år gamle Regine Normann, brudgommen er en 20 år eldre lærer og kirkesanger. Var dette sogneprestens verk, undres bygdefolket, hadde han kanskje gjort henne gravid?

”Ti år under voldtekt”

Det blir ingen lykkelig tid for Regine. Hun har begynt å skrive, det liker ikke ektemannen og river i arkene i stykker. Ti år under voldtekt, er hennes karakteristikk av ekteskapet før hun reiser sin vei fra kirkesangeren.

Lærer i Kristiania

Hun drar til Kristiania, og får arbeid som lærerinne i hovedstaden. Bruddet med fortiden i Vesterålen er endelig. Året er intet annen enn 1905. I Kristiania er det ingen som har hindret henne i å skrive. Det er dette året Regine Normann debuterer med romanen “Krabvaag. Skildringer fra et lite fiskevær.”

17 bøker

Dette er innledningen til et forfatterskap som skulle komme til å strekke seg over 30 år. Romaner, fortellinger - noveller og eventyr - i alt 17 bøker har Regine Normann etterlatt seg.

Gift med forfatter

Hun finner omsider kjærligheten og gifter seg med forfatteren Tryggve Andersen. Ikke desto mindre glir de fra hverandre - etter få år må Regine se enda en skilsmisse i øynene. I disse årene gir hun ut “Barnets tjenere” og “Fåfengt”.

20 år i forfatterforeningen

Men nå er hun opptatt i det gode litterære selskap. Hun blir valgt inn i styret i Den norske Forfatterforning, og det forteller litt om den posisjon hun hadde opparbeidet seg at hun forblir i dette vervet i nesten 20 år.

Eventyr fra barndommen

I denne perioden gir hun ut samlingen “Eventyr”, kanskje det verket som har blitt stående som det viktigste i hennes forfatterskap. Her boltrer Regine Normann seg i myter og mystikk i fortellinger hun har hørt som barn. Om tusser og troll og draug og hulder. Hun får glimrende kritikker og står nå på høyden som forfatter.

Dør i nord

Til tross for såre minner fra oppveksten - Regine som nå er blitt pensjonist, bestemmer seg for å flytte nordover. Men hennes tid er snart omme. Hun har bare så vidt kommet seg i orden i bestefarens stue på Steinsland i Skånland kommune, da hun blir syk og dør i august 1939.

Anbefalte artikler:


Gisken WildenveyFant du det du lette etter?