Bombingen av Bodø under 2. verdenskrig

Klikk for stort bildeBombingen av Bodø Ukjent. Arkiv etter Erlend Sannes Mandag den 27. mai 1940 er en strålende vårdag i Bodø. Det er varmt og  klart, sjøen ligger blikkstille. Det er krig i landet og de første tyske bombene har allerede falt over den fredelige kystbyen. Men byen er ennå ikke okkupert av tyskerne.

 

 

Nye flyangrep

Denne morgenen kommer de tyske flyene tilbake ved 8-tiden om morgenen. Det blir sluppet noen bomber over en radiopeilestasjon ved Bodøsjøen og en stor radiomast får en fulltreffer. På den provisoriske flyplassen blir det ene av de to Gladiatorflyene som er stasjonert der truffet og ødelagt.
 

Flyplassen ødelagt

Så gjør de tyske flyene vendereis til basen ved Trondheim. Noen timer senere går flyalarmen igjen. Tre hus ved kringkastingsstasjonen på Hernes blir satt i brann. Under angrepet blir også flyplassen ødelagt.
 

Sykehuset bombemål

Nå kommer selve hovedangrepet. Ved 18-tiden kommer femten lette tyske bombefly inn over Saltenfjorden. Etter en sving over Bodinmarka, kommer flyene rett mot byen. Det ser ut til av flyverne hadde valgt seg ut sykehuset som bombemål. Minst fire bomber treffer bygningen som er tydelig merket med Røde Kors merker.
 

Berges

Flammer og røyk velter ut fra taket og ut av vinduene i øverste etasje. Med nød og neppe blir de 141 pasientene brakt i sikkerhet - av dem er 93 britiske soldater. Merkelig nok, etter en voldsom innsats fra brannmannskaper og frivillige, blir sykehuset berget. Om enn med store skader.
 

Bølge av bombefly

Hovedangrepet varer i rundt to og en halv time. En ny bølge tyske fly slipper sine bomber over forsvarsløse mennesker. Selv om brorparten av byens befolkning er evakuert på et tidligere tidspunkt, oppholder det seg fortsatt nærmere 1500 mennesker i byen.
 

Sørgelig syn

Da det siste flyet blir borte i horisonten, begynner folk å komme ut fra kjellere og tilfluktsrom. Det er et sørgelig syn som møter dem. Praktisk talt hele sentrum står i brann og er ikke annet enn en ruinhaug. Av byens 760 hus er 420 gått tapt i det tyske terrorangrepet. Men verre enn det - 15 mennesker har mistet livet under bombingen.
 

Tyskerne rykker inn

Den 1. juni rykker tyskerne inn i Bodø. Fortroppen er ikke på mer enn 28 mann som fredelig sykler inn i byen. Alle norske og allierte tropper er evakuert dagen før, så kamphandlinger kommer det ikke til.
 

Anbefalt fjernsyn, om "Svenskebyen" i Bodø - 70 år etter bombingen, 27. mai 2010:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anbefalte artikler:

Bodø
Vidkun Quisling i Bodø
Dødsskipet ”Rigel”
Lofotraidet
Narvik 1940
Kommandant i Narvik og nazist: Konrad Sundlo
Majavatn-tragedien