Oscar Bodøgaard

KUNSTNEREN Oscar Bodøgaard fotografert i sitt 84. år.  - Klikk for stort bildeKUNSTNEREN Oscar Bodøgaard fotografert i sitt 84. år. Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK 2007 ( Lars-Bjørn Martinsen / NRK 2007)

Billedkunstneren Oscar Bodøgaard (21. juli 1923 - 22. november 2011) er fra Bodø. 

 

Hen er utdannet ved Trondheim Fagskole for håndverk og industri, H. K. Stabell tegne- og malerskole, Trondheim, Bjarne Engbrets tegne- og malerskole, Oslo, Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster, København og Statens Kunstakademi, Oslo.

Anbefalt fjernsyn: Programmet "Fra mørke til lys" med Oscar Bodøgaard, fra 2002. Ved reporter Leif-Erik Michaelsen og fotograf Lars-Bjørn Martinsen.

 

Anbefalt radio:

 

 

 

Bestemte seg som femåring

Oscar Bodøgaard bestemte seg for å bli billedkunstner da han var fem år. Han ble tidlig inspirert til tegning og maling av sin mor hjemme på Bodøgård, der han er født og vokste opp. Gården ligger ved Bodin kirke og den gamle landbruksskolen - nå Nordland Kultursenter.
 

Satset i nord

I motsetning til andre nordnorske billedkunstnere som flyttet sørover, valgte Oscar Bodøgaard å bli boende på Bodøgård, der han bygde seg eget hus med atelier og galleri. I dag er galleriet overtatt av sønnen Harald, som er billedhugger. Også datteren Ingrid har valgt kunstens vei.
 

Etnografisk museum

Helt siden barndommen har Oscar Bodøgaard samlet på bruksgjenstander som i dag er blitt til Nord Norges største private etnografiske museum.
Gjennom mange år har han restaurert kirkekunst i 66 av landets kirker. Han har selv utført en altertavle, og han har gjort større dekorasjonsoppdrag i mosaikk og marmor.
 

Det skiftende lyset

Men det er lerretet, paletten og de sterke oljefargene som er Oscar Bodøgaards kjennetegn. Naturen og landskapet er hans motiver. Og lyset, det skiftende lyset, i takt med årstidenes gang.
 

Trollbilder

Under krigen malte Oscar Bodøaard trollbilder og skogsbilder inspirert av Theodor Kittelsen og Lars Hertervig. Men snart fant han sin egen vei i malerkunsten, uavhengig av moteretninger og påvirkninger fra andre kunstnere.
 

Havet og skogen

Havet og skogen er hans miljø, det han lever i og får inn over seg hver dag. Han har skogsfuglen i det ene øret og sjøfuglen i det andre. I ungdomsårene trodde han at han visste hva kunst er, men ikke nå mer. Og hadde han visst det, ville det kanskje ikke ha vært så spennende å arbeide som kunstner.
 

Tenker på læremesteren

Han har stunder han føler han ikke kan noen ting. Da tenker han på sin gamle læremester i København, professor Aksel Jørgensen, som sa;
-Bodøgaard, jeg begynte her som elev, og jeg slutter som elev. Kunsten appellerer til følelsene og ikke til forstanden.
Picasso sa: -Fuglesang er vakkert, men jeg forstår den ikke.
 

Anbefalt fjernsyn: Oscar Bodøgaards siste utsmykning - desember 2009. Reporter: Bjørn Tore Pedersen.

 


 

 

Anbefalte artikler:

Bodø
Kulturprisvinnere i Nordland
Torgeir Schjølberg