Pelle Molin (1864-1896)

https://sok.riksarkivet.se/sbl/bilder/9431_7_025_00000651_2.jpg - Klikk for stort bildePelle Molin ukjent /Svenske Riksarkivet   Pelle Molin var svensk forfatter, avisskribent og kunstmaler.

Pelle Molin forlot hjemtrakene i Ådalen i Sverige i en tid han følte seg mislykket og var frustrert, og slo seg sammen med en bekjent ved navn Fredrik Lindskog, som var på tur nordover.

Bortvist fra Sulitjelma

Pelle Molin kom etter hver til Sulitjelma, og ble værende der i et halvt års tid. Sulitjelma Gruber hyrte ham til å lage malerier fra stedet, men vedtok etter en tid å bortvise ham fra verkets grunn. Årsaken til bortvisningen var at han hadde skrevet kritiske artikler i svenske aviser om forholdene for arbeiderne i Sulitjelma.

Sositetsliv i Bodø

Etter bortvisningen havnet han i Bodø, hvor det vakte oppsikt at en kunstner som kunne fortelle fra det store utland hadde kommet til byen. Pelle Molin ble inkludert i sosietetslivet i Bodø, og han stortrivdes med sitt nye liv i nord. Han var karismatisk og sjarmerende, og kunne trollbinde sine tilhørere med fortellinger. Han ble særlig populær blant unge kvinner i byen.

Stor sorg ved hans grav

Etter en fjelltur i Sulitjelma pådro han seg en forkjølelse som han aldri ble frisk av. Hans død 26. april 1896 førte til stor sorg i byen, og mange besøkte hans grav for å sørge og legge ned blomster.

2. september 1906 ble det satt opp en ny gravsten på Pelle Molins grav. Den nye gravstenen ble finansiert av innsamlinger i Sverige

Kjent forfatter og kunstner etter sin død

Etter hans død blir boken Ådalens poesi utgitt i Sverige, og han ble landskjent omtrent over natten.

Siden det var kjent at han også malte, benyttet flere muligheten til å male og selge bilder med hans navn på. Det eksisterer i dag en mengde bilder som sies å være malt av Pelle Molin, men som ikke kommer fra hans hånd.